Avizul psihologic auto este un document necesar pentru obtinerea sau reinnoirea carnetului de sofer. Acesta atestă aptitudinile psihologice ale unei persoane de a conduce un vehicul și este eliberat după un examen psihologic specializat.
Avizul psihologic auto se obține prin prezentarea la un examen psihologic, care va determina pe baza unei serii de teste psihologice, abilitatea unei persoane de a conduce vehiculul din categoria solicitată. Acest aviz este necesar pentru obținerea permisului de șofer sau pentru reînnoirea acestuia, în cazul în care a fost suspendat sau a expirat.
Având în vedere numărul de accidente zilnice care au loc în România, un șofer, atât la volanul propriei mașini, cât și atunci când conduce mașina de serviciu sau alte vehicule, trebuie să fie vigilent, să aibă reflexe bune și să se poată concentra în așa fel încât să poată evita pe cât posibil un accident rutier. Examenul psihologic în vederea obținerii avizului psihologic auto are rolul de a evalua atât capacitatea fizică, cât și pe cea psihică de a conduce un vehicul. În cadrul acestui examen sunt evaluate aptitudini cognitive, precum capacitatea de concentrare, atenția distributivă și percepția, aptitudini necesare oricărui șofer, dar și aptitudini de natură motorie. Măsurarea capacităților motorii constau în determinarea vigilenței, a timpului de răspuns la stimuli externi (precum situații neprevăzute apărute în trafic), memoria, sincronizarea mâinilor cu picioarele și coordonarea ochilor cu mâinile. Aprecierea acestor funcții cognitive și motorii se face printr-o serie de teste. Printre teste, se află proba creion/ hârtie, observația manifestărilor comportamentale, a atitudinii și a coerenței, proba cu aparate informatizate, simulând o situație asemănătoare cu cele din trafic, conturarea profilului psihologic, informații referitoare la evenimente majore, starea de sănătate, antecedente personale patologice, accidente etc. La finalul examinării, dacă toate criteriile pentru eliberarea avizului psihologic auto sunt îndeplinite și nu există contraindicații pentru conducerea unui vehicul, avizul se eliberează pe loc.
De asemenea, trebuie acordată o atenție sporită persoanelor care urmează un tratament care cuprinde medicamente care pot afecta concentrarea sau care pot provoca somnolență. Printre aceste medicamente, se numără antidepresivele, anticonvulsivantele, miorelaxantele, antipsihoticele și orice substanță benzodiazepinică sau barbiturică. De asemenea, aici se adaugă și drogurile ilicite, care la rândul lor influențează capacitățile cognitive și motorii.
Deși o patologie psihiatrică nu reprezintă o contraindicație pentru obținerea avizului psihologic auto, există unele afecțiuni care reprezintă un risc, precum crizele psihotice sau episoade frecvente de anxietate.
Avizul psihologic auto este necesar pentru întocmirea fișei medicale într-o serie de situații, precum în vederea înscrierii în școala de șoferi și, ulterior, pentru a susține examenul final de condus și a obține permisul auto, pentru reînnoirea permisului auto, când acesta expiră, pentru redobândirea permisului auto în cazul în care permisul a fost suspendat sau atunci când un loc de muncă prevede utilizarea unui vehicul.
Pentru a efectua școala de șoferi, care implică condusul pe parcursul a mai multor ședințe, este necesară dovada că o persoana este aptă din punct de vedere psihiatric să conducă și nu are afecțiuni invalidante, care să îi afecteze capacitățile cognitive sau motorii. Avizul psihologic auto va fi parte a fișei medicale, alături de avizul celorlalte specializări medicale care atestă că persoana este aptă pentru a conduce.
Atunci când permisul auto expiră, este necesar o reexaminare psihologică. Întrucât, odată cu înaintarea în vârstă, funcțiile cognitive și cele motorii sunt afectate, este importantă reevaluarea pentru a stabili dacă persoana în cauză este aptă în continuare pentru a conduce. În plus, pot apărea diverse afecțiuni, precum demența, coreea Huntington sau alte patologii care influențează capacitatea de concentrare, memoria sau viteza de reacție.
Șoferii profesioniști sunt șoferii care se ocupă cu transportul mărfurilor, atât național, cât și internațional, șoferii care se ocupă cu transportul călătorilor (autobuz, metrou, tramvai, tren, taxi) și toți șoferii a căror loc de muncă implică conducerea unui vehicul. Avizul psihologic auto este necesar în aceste cazuri pentru a determina siguranța persoanelor care circulă cu mijloace de transport, dar și a celorlalți participanți la trafic. De asemenea, unele vehicule prezintă un oarecare grad de risc, unde sunt necesare abilități precum atenția, coordonarea și viteza de reacție.
Printre testele incluse în examenul psihologic auto se numără proba creion/hârtie, proba cu aparate informatizate și probe personalizate, care au rolul de a oferi informații referitoare la personalitatea persoanei, la care se adaugă observația comportamentului, a temperamentului și a simțului de coerență, conturând profilul psihologic al persoanei.
Avizul psihologic auto are o perioadă de valabilitate de 6 luni.
În cazul în care examenul psihologic auto este picat, se poate face o reexaminare după o anumită perioadă de timp, după ce contraindicațiile pentru obținerea avizului se vor rezolva.
Obținerea unui aviz psihologic auto la Clinica Eminescu costă 100 RON.