Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB

Ce este Psihoterapia individuala?

Psihoterapia individuala este un proces terapeutic care se desfasoara 1 la 1, adica intre un terapeut si un client, intr-un cadru confidential si sigur. aceasta abordeaza problemele personale si emotionale ale clientului, oferind sprijin si strategii personalizate pentru a ajuta la cresterea personala si la rezolvarea problemelor.

Beneficiile psihoterapiei individuale

Psihoterapia reprezintă un tratament care are ca scop explorarea și identificarea gândurilor, sentimentelor și comportamentelor negative și schimbarea acestora. Psihoterapia individuală are capacitatea de a aduce la suprafață experiențe din trecut, chiar din copilărie, o perioadă formatoare, care dictează în viața adultă comportamente, atitudini, valori, perspective și exprimarea emoțiilor. Astfel, terapeutul poate recunoaște originile comportamentelor actuale și poate oferi ajutor în corectarea celor distructive.

 

Motivele pentru o persoană poate apela la psihoterapie individuală sunt variate, de la stresul cronic, zilnic până la evenimente la care persoana are dificultăți de adaptare și acceptare. Terapia este indicată și în cazurile în care apar o serie de simptome fizice, inexplicabile, precum oboseala, probleme de concentrare, probleme legate de somn, iritabilitate sau furie excesivă, modificări bruște de dispoziție, lipsa de interes pentru lucruri sau activități preferate anterior sau sentimente de tristețe sau de lipsă de speranță. În prezența acestor simptome este necesară apelarea la un specialist.

 

Psihoterapia 1 la 1 are numeroase beneficii, printre care se află:

 

  • Reducerea anxietății și a depresiei
  • Creșterea respectului de sine
  • Îmbunătățirea aptitudinilor de comunicare
  • O mai bună cunoaștere de sine
  • Rezolvarea conflictelor în relații (cu partenerul, cu prietenii, cu familia etc.)
  • Dezvoltarea unor mecanisme de coping eficiente și adecvate situației
  • Adaptarea la evenimente majore din viață, precum divorțul, decesul unei persoane dragi sau probleme de sănătate
  • Ameliorarea calității somnului și reducerea episoadelor de insomnie

 

Psihoterapia individuală 1 la 1 are multiple indicații și beneficii, putând fi asociată în anumite situații inclusiv unui tratament medicamentos psihiatric. În cazul unei afecțiuni psihiatrice, psihoterapia poate fi unica metodă de tratament, folosită în asociere cu tratamentul medicamentos sau poate urma tratamentului medicamentos. Printre patologiile de ordin psihiatric pentru care se poate apela la psihoterapie individuală, se numără:

 

  • Tulburări de personalitate – precum tulburarea de personalitate borderline, obsesiv-compulsivă, paranoidă, schizoidă etc.
  • Tulburarea de tip bipolar
  • Schizofrenia
  • Psihoze și nevroze
  • Tulburări de anxietate, atacuri de panică
  • Episoade depresive, pornind de la cele ușoare, până la cele severe
  • Adicții (droguri ilicite, alcool, fumat)
  • Tulburări de alimentație, precum bulimia sau anorexia
  • Tulburări de somn, precum insomniile sau hipersomniile
  • Apariția unor simptome somatice pentru care nu se găsește o cauză organică, care au adesea drept cauză o afecțiune la nivel psihic (dureri de cap, de spate, probleme digestive)

 

Pentru ca rezultatele psihoterapiei să fie maxime, emoțiile trebuiesc comunicate cu sinceritate, fără a le ascunde sau a le minimiza și persoana trebuie să fie cât mai receptivă la sfaturile psihoterapeutului și să fie dispus să se schimbe. Există o serie de tipuri de strategii psihoterapeutice pe care psihologul le poate aborda, în funcție de obiectivele terapiei și de afecțiune:

 

  • Psihoterapia cognitiv-comportamentală – contribuie la identificarea atât a gândurilor, cât și a comportamentelor distructive și de a învăța mecanisme de coping eficiente
  • Psihoterapia cognitivă – are în prim plan gândurile negative și este preferată în cazul depresiei severe, dorindu-se înlocuirea cu emoții pozitive
  • Psihoterapia interpersonală – se concentrează asupra capacității de relaționare cu oamenii din jur, pe relații disfuncționale și originile dificultăților de relaționare
  • Psihoterapiile umaniste – au în centru autonomia persoanei și își propun o cunoaștere amplă a propriei persoane și modificarea personalității și soluționarea traumelor din trecut. Terapeutul încurajează persoana să dezvolte încredere în propriile resurse
  • Psihoterapia psihanalitică – acest tip de psihoterapie are ca scop creșterea nivelului de încredere în sine, capacitatea de a simți o serie de emoții și creșterea toleranței la incertitudine

Cum se desfasoara o sedinta de psihoterapie individuala?

În cadrul primei ședințe de psihoterapie individuală, terapeutul va însemna o serie de informații generale, precum statutusul marital, locul de muncă, profesia, domiciliul, credințe religioase și alte date din această categorie. De asemenea, va căuta să afle motivele pentru care persoana a apelat la serviciile de psihoterapie individuală și așteptările de la terapeut și de la ședințele de psihoterapie. Totdată, în cadrul ședințelor vor avea loc conversații, în care persoana își va împărtăși gândurile, sentimentele și starea de sănătate actuală, atât psihică, cât și fizică. Vor fi aduse în discuție orice simptome experimentate, care interferă cu capacitatea de a funcționa pe parcursul unei zile. Terapeutul va analiza comportamentul și atitudinile persoanei, urmând să identifice problemele și să găsească ulterior o soluție. La finalul primei ședințe de psihoterapie 1 la 1 vor fi stabilite obiectivele tratamentului, în funcție de afecțiune. Numărul ședințelor de psihoterapie variază în funcție de obiectivele terapiei, de afecțiune și de receptivitatea persoanei.

 

Pe parcursul ședințelor de psihoterapie este importantă o atitudine deschisă, comunicarea eficientă și cât mai detaliată a problemelor, pentru ca terapeutul să poată contura profilul persoanei.

DIAGNOSTIC

Procedurile de diagnosticare moderne sunt realizate de medici specialisti cu o practica remarcabila.

TRATAMENT

Schema de tratament este personalizata si foloseste metode inovative si eficiente de vindecare.

ECHILIBRU

In fiecare caz urmarim restabilirea rapida a starii de sanatate si insusirea unui stil de viata sanatos.

Servicii si preturi Psihoterapie

Sedință de psihoterapie individuală la Clinia Eminescu 100
RON 200.00

Cum sa va programati pentru o sedinta de psihoterapie individuala?

    Intrebari frecvente despre psihoterapia 1 la 1

    Cat dureaza o sedinta de psihoterapie individuala?

    O ședință de psihologie individuală are o durată de 50 de minute.

    Este confidentiala psihoterapia individuala?

    Psihoterapia individuală pentru adulți este confidențială, nicio informație împărtășită psihoterapeutului nu va fi comunicată familiei, partenerului, prietenilor sau oricăror alte persoane. Astfel, ședințele de psihoterapie individuală reprezintă un spațiu sigur. Există 2 excepții, situația în care persoana declară că vrea să își facă rău sau să facă rău altora. În acest caz, informațiile nu mai pot fi confidențiale.

    Cum aleg terapeutul potrivit pentru psihoterapie individuala?

    Terapeutul potrivit este terapeutul cu care persoana relaționează cel mai bine și față de care se simte în siguranță și căruia simte să îi vorbească deschis și cu sinceritate. În plus, este importantă și afecțiunea pentru care se apelează la psihoterapie individuală.

    Cat costa o sedinta de psihoterapie individuala la Clinica Eminescu 100?

    O ședință de psihoterapie individuală la Clinia Eminescu 100 costă 200 RON.

    Programeaza-te

    X