Psihoterapia online este o forma de terapie care se desfasoara prin intermediul internetului, permitand clientului si terapeutului sa comunice de la distanta. Aceasta poate include terapie individuala, de cuplu sau de grup si utilizeaza diverse abordari terapeutice, cum ar fi terapia cognitiv comportamentala.
Principalul avantaj al psihoterapiei online este faptul că ședința de psihoterapie se poate desfășura de la distanță, fiind utilă mai ales în cazul în care unul dintre participanți nu poate ajunge fizic la cabinet din cazua programului încărcat. De asemenea, consilierea psihologică online se poate desfășura din confortul casei, un loc în care ne simțim mai în largul nostru. Ședințele de psihoterapie online pot fi realizate individual, de familie, de grup sau de cuplu, nefiind limitată doar la terapia 1 la 1. Astfel, dacă unul sau mai mulți participanți nu pot lua parte fizic la ședințe, se preferă mediul online.
Psihoterapia online, numită și terapie online prin comunicare, este un tip de tratament care explorează gândurile, sentimentele și comportamentele unei persoane, aprofundând originile răspunsurilor la situații stresante. Deseori, comportamentele specifice, precum comunicare și exprimarea emoțiilor, dar și formarea viziunii asupra lumii își au rădăcinile în perioada copilăriei. Psihologul, în cadrul ședințelor online, analizează atitudinea, starea persoanei și reacțiile acesteia, urmând să găsească o soluție la dificultățile cu care se confruntă o persoană. Psihoterapia online poate crește și încrederea în forțele proprii și toleranța la incertitudine, îmbunătățind consecutiv calitatea vieții.
În cadrul consultațiilor de psihologie online, psihologul oferă ajutor pentru modificare unor comportamente distructive, îmbunătățirea comunicării în relații și învățarea unor mecanisme de coping eficiente, adaptate la evenimentele cu care se confruntă persoana pe parcursul vieții. Psihoterapia online poate fi complementară tratamentului medicamentos, în cazul unei patologii psihiatrice.
Motivele pentru care se poate apela la psihoterapie online variază:
– Simptome recent apărute care interferă cu activitățile zilnice: tulburări de somn, iritabilitate excesivă, furie excesivă, tristețe, pierderea interesului pentru activități pentru care anterior exista interes, schimbări bruște de dispoziție, atacuri de panică
– Episoade de anxietate
– Stări depresive
– Schizofrenie
– Psihoze și nevroze
– Tulburări de alimentație (bulimia sau anorexia)
– Evenimete specifice, pentru care o persoană are nevoie de ajutor să se adapteze (decesul unei persoane dragi, divorțul, probleme de sănătate incurabile)
– Tulburări de personalitate
În cazul psihoterapiei de cuplu online, printre motive se numără nemulțumirile față de relație sau față de partener, conflicte și neînțelegeri. Îmbunătățirea comunicării și o mai bună exprimare a emoțiilor au un rol important în rezolvarea problemelor.
Există mai multe abordări în psihoterapia individuală online, dintre care se va aplica cea mai potrvită în contextul dat:
– Psihoterapia cognitiv-comportamentală online – un tip de psihoterapie care se centrează pe gânduri și pe modul în care gândurile afectează comportamentul
– Psihoterapia cognitivă online – are la bază gândurile, având ca scop înlocuirea gândurilor negative cu gânduri pozitive
– Psihoterapiile umaniste – au în centru o autonomie cât mai bine reprezentată a persoanei și are ca scop rezolvarea traumelor din copilări și o modificare amplă a personalității
– Psihoterapia interpersonală – își propune identificarea și înțelegerea conflictelor nerezolvate, atât cele interioare, cât și pe cele cu cei din jur
Ședințele de psihoterapie online constau într-o serie de discuții în care persoana sau persoanele își împărtășesc gândurile, frustrările, problemele și emoțiile. Persoana poate vorbi liber și cât mai sincer, întrucât nu va fi criticată sau judecată. Psihologul va analiza comportamentele și va identifica problemele, ulterior propunând o soluționare a acestora. Prima ședință de consiliere la un psiholog online începe prin însemnarea unor date generale despre persoană, urmând să se stabilească motivele pentru care s-a apelat la psihoterapia online. După ce profilul persoanei este ușor conturat pe parcursul ședinței, urmând să fie detaliat în cele ce urmează, la final se stabilesc obiectivele terapiei.
Clinica Eminescu 100 dispune de psihoterapeuți bine pregătiți și cu experiență în domeniu, buni profesioniști, iar în același timp empatizează cu suferințele persoanei, fără a le critica sau a le judeca. În plus, psihoterapia online este potrivită mai ales pentru persoanele care nu pot ajunge fizic la terapie sau care doar își doresc să vorbească din spațiul lor de confort.
O ședință de psihoterapie online durează 50 de minute.
Psihoterapia online este confidențială, toate lucrurile împărtășite psihoterapeutului nu vor fi aflate de nimeni altcineva. Singurele excepții de la regulă sunt cazurile în care persoana declară că vrea să se autovătămeze sau să facă rău celor din jur.
Psihologul online potrivit este psihologul față de care persoana simte să își deschidă sufletul și să comunice sincer, fără să ascundă detalii importante. În plus, psihologul trebuie ales și în funcție de experiența pe care o are cu o anumită afecțiune.
O ședință de psihoterapie online la Clinica Eminescu 100 costă 200 RON.