Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB

Care sunt principalele afectiuni neurologice cu care te poti confrunta?

Cuprins articol

Pentru pacientii sai, Clinica Eminescu 100 vine cu o oferta personalizata de servicii neurologice de calitate si inovatoare. Mai jos iti prezentam informatiile esentiale privind afectiunile neurologice, consultatia sau programarea la Clinica Neurologie Bucuresti.

Ce este neurologia?

Neurologia este o specializare medicala care se ocupa cu functionarea si bolile sistemului nervos central (creier si maduva spinarii), periferic (nervii cranieni si nervii membrelor) si vegetativ. Aceasta specializare acopera o arie foarte larga si trateaza boli complexe legate de:

 • Starea de consienta,
 • Somn,
 • Functii intelectuale,
 • Vorbire,
 • Comportament,
 • Controlul miscarii,
 • Perceptii senzoriale.

Prin urmare, neurologii sunt, in general, supra-specializati intr-un domeniu specific: tulburari cognitive, tulburari de somn, tulburari de limbaj, migrena, epilepsie, anxietate, tulburari neuro-vasculare, neuro-oftalmologie, neuro-psihiatrie etc.

Cand sa te programezi la un neurolog si ce afectiuni neurologice se trateaza?

Daca medicul de familie iti recomanda sa mergi la acest specialist, la Clinica Eminescu 100 ai posibilitatea sa te consulte un medic neurolog. El este cel care se ocupa de epilepsie, boli progresive precum bolile Alzheimer si Parkinson sau boli mai rare, cum este sindromul Tourette. In caz de patologie acuta – convulsii, paralizie faciala, pierderea cunostintei, accidente cerebrovasculare etc. – acestea sunt urgente neurologice si pacientii trebuie sa mearga imediat la spital.

Tipuri de epilepsie

Cand vorbim despre tipurile de epilepsie, vorbim de fapt despre tipurile de crize epileptice.

Exista doua tipuri principale de crize epileptice:

Convulsii generalizate

Descarcarea paroxistica implica ambele emisfere cerebrale.

– Crizele tonico-clonice sunt cele mai impresionante. Se manifesta printr-o pierdere a cunostintei cu cadere, miscari convulsive, muscaturi ale limbii. Afecteaza mai putin de o treime din persoanele epileptice.

– Crizele de absenta se manifesta printr-o scurta suspendare a constientei (cateva secunde). Uneori sunt insotite de gesturi involuntare si inadecvate numite automatisme. Aceste crize se repeta frecvent in timpul zilei.

Convulsii partiale sau focale

Afecteaza doar anumite parti ale corpului si afecteaza cel putin 60% dintre epileptici. Initial, descarcarea paroxistica implica o zona limitata a cortexului cerebral.

Se poate descrie o mare varietate de semne clinice in functie de regiunea cortexului cerebral implicat. Unele dintre aceste crize pot evolua catre o criza tonico-clonica generalizata.

Convulsiile partiale pot duce la tulburari motorii si tulburari senzoriale, tulburari de memorie sau constienta.

Cefalee – simptome

Cefaleea este numele stiintific al durerii de cap foarte frecvente, care ne afecteaza pe toti. Aceasta durere apare in cutia craniana. Frecventa si intensitatea sunt foarte variate.

Principalele simptome ale cefaleei sunt:

 • Presiunea craniana, ca si cand ai purta o casca prea stransa,
 • Durerea pulsatila,
 • Durere in jurul ochilor, in ceafa sau la baza fruntii,
 • Tensiunea musculara in gat, umeri, uneori in partea superioara a spatelui,
 • Dificultati de concentrare.

In cazul migrenelor, durerea este mai intensa si este uneori insotita de:

 • Greata
 • Pierderea cunostintei
 • Hipersensibilitate la zgomot, lumina sau chiar anumite mirosuri
 • Confuzie

Cum se face un examen neurologic?

Diagnosticul neurologic incepe cu ascultarea atenta a pacientului si a insotitorilor sai privind simptomele identificate si istoricul acestora. Acest prim interviu ajuta la derularea examenului neurologic, o etapa importanta a diagnosticului neurologic, in urma caruia pot fi necesare examinari suplimentare si se poate defini urgenta acestora:

 • RMN,
 • CT,
 • Electroencefalograma,
 • Electroneuromiograma,
 • Evaluari neuropsihologice,
 • Punctie lombara, etc.

Diagnosticul si managementul afectiunilor neurologice evolueaza odata cu progresele neurostiintelor si precizia examinarilor, in special datorita imagisticii. Desi in prezent de exemplu, nu exista solutii curative impotriva bolii Alzheimer, tratamentele si-au dovedit eficacitatea pentru alte patologii: tromboliza in accident vascular cerebral, neurostimularea profunda a creierului in boala Parkinson, tratamentele pentru scleroza multipla si cefalee etc.

Acest articol este publicat in scop informativ si iti permite sa adresezi intrebari in cunostinta de cauza medicului care te trateaza. Informatiile continute in aceasta pagina nu inlocuiesc sub nicio forma sfatul unui profesionist din domeniul sanatatii. Aici, la Clinica Eminescu 100, facem toate eforturile pentru a oferi informatii de calitate. Cu toate acestea, este recomandat sa consulti un medic daca suferi de o problema de sanatate.

DIAGNOSTIC

Procedurile de diagnosticare moderne sunt realizate de medici specialisti cu o practica remarcabila.

TRATAMENT

Schema de tratament este personalizata si foloseste metode inovative si eficiente de vindecare.

ECHILIBRU

In fiecare caz urmarim restabilirea rapida a starii de sanatate si insusirea unui stil de viata sanatos.

Medici specialisti

Avem o echipa care reuneste medici de exceptie si aplicam solutii inovative de tratament.

Programeaza-te

  Postări asemănatoare

  Programeaza-te

  X