
Neurologia Pediatrica este specialitatea medicala care se ocupa cu diagnosticarea, tratarea si prevenirea afectiunilor sistemului nervos (central si periferic ) si sistemului muscular la sugari, copii si adolescenti. In Romania, aceasta specialitate a aparut prin impartirea Neuropsihiatriei Infantile in Psihiatrie Pediatrica si Neurologie Pediatrica, dat fiind volumul imens de informatie si progresele extraordinare in domeniul neurologiei.
Aproximativ 20-30% dintre pacientii pediatrici care consulta un medic au o problema neurologica, fie izolata, fie asociata unei alte boli si, in majoritatea cazurilor, are un impact semnificativ asupra vietilor pacientului si familiei acestuia. Un consult neurologic este primul pas catre un diagnostic corect, un tratament adecvat, scopul final fiind imbunatatirea calitatii vietii pacientului.
Sistemul nervos reprezinta cea mai complexa structura a organismului uman, regland si coordonand toate functiile acestuia.De aceea simptomele unei boli neurologice sunt foarte variate, necesitand adesea o echipa multidisciplinara si o ingrijire integrata, alaturi de medicul pediatru, cardiolog, oftalmolog, endocrinolog, ortoped, dermatolog, genetician, neurochirurg, precum si kinetoterapeut, logoped, psiholog, psihoterapeut.
Oricand exista semne ca sistemul nervos al copilului nu functioneaza corespunzator. In aceste cazuri, poate aparea intarziere in dezvoltarea psihomotorie. Detectarea precoce a anomaliilor implica si descoperirea timpurie a cauzei, ducand la tratarea cat mai rapida si evitarea aparitiei complicatiilor pe termen lung.
De asemenea, este necesar un consult neurologic in cazul copiilor nascuti prematur, acestia avand un risc mai mare de a avea intarziere in dezvoltarea neuromotorie, fiind si mai mare daca au avut greutate mica la nastere sau suferinta ante-, peri- sau postnatala. Astfel, se recomanda monitorizare periodica a dezvoltarii, initial la fiecare 3 luni in primul an de viata, urmand ca apoi evaluarea sa se faca la interval de 6luni.
O evaluare neurologica completa consta in obtinerea unui istoric medical cat mai amanuntit, cunoasterea etapelor normale ale dezvoltarii motorii si cognitive a copilului, examenul neurologic adaptat varstei copilului.
Consultul neurologic este fundamental pentru alegerea investigatiilor complementare, precum analize de sange, teste genetice, electroencefalograma, imagistica cerebrala sau spinala, in functie de suspiciunea diagnostica.
Etapele evaluarii neurologice difera in functie de varsta pacientului, fiind mai putin conventionala in cazul sugarului si copilului mic fata de evaluarea copiilor mari si adolescentilor.
Astfel parintilor/ tutorilor/ pacientului (in cazul in care varsta permite) li se vor pune intrebari legate de motivul evaluarii, istoricul afectiunii, antecedente legate de sarcina si nastere, antecedente familiale, informatii legate de dezvoltarea psihomotorie a pacientului, conditii de viata, tratamente urmate, vaccinari, alergii, investigatii efectuate si rezultatele lor, informatii legate de scolarizare si rezultatele scolare, lateralitate (la copilul >3 ani).
In cazul copiilor mari si adolescentilor, examinarea neurologica consta in evaluarea:
• statusului mental:se refera la nivelul de alerta si modul in care pacientul interactioneaza cu mediul inconjurator, cu parintii, daca inteleg cerintele formulate de medic.
• motricitatii si echilibrului: copilul va fi rugat sa mearga, sa topaie, sa mearga pe varfuri si pe calcaie, sa stranga mainile medicului, sa isi mentina echilibrul cu ochii inchisi, sa scrie, sa isi atinga nascul cu varfului degetului etc.
• sensibilitatii: va fi testata capacitatea copilului de a identifica diverse senzatii (cald/rece, ascutit/bont) prin atingerea pielii.
• nervilor cranieni: exista 12 perechi de nervi cranieni (olfactiv, optic, oculomotor comun, trohlear, trigemen, abducens, facial, vestibulo-cohlear, glosofaringian, vag, accesor si hipoglos) a caror functie va fi examinara individual prin tehnici specifice.
• reflexelor: se testeaza prin lovirea usoara cu ciocanelul de reflexe a unor anumite zone de la nivelul mainilor si picioarelor.
• psihicului copilului: se obtine in urma interviului.
Se face si un examen clinic general pentru a observa existenta sau nu a particularitatilor constitutionale, a suflurilor (cardiace, craniene, carotidiene), evaluarea parametrilor cresterii si a functiilor bazale (tensiune arteriala, puls, frecventa respiratorie, temperatura).
In cazul sugarilor si copiilor mici, se urmaresc aceleasi scopuri, insa examinarea este mai putin rigida, este ca o joaca, fara graba, apropiindu-ne lent,treptat de copil, lasandu-i timp pentru a se adapta la situatie. Elementele mai putin placute ale examinarii, precum evaluarea reflexelor si masurarea perimetrului cranian, vor fi lasate pentru sfarsit.
Sunt evaluare toate domeniile dezvoltarii (motricitatea generala, motricitatea fina, abilitatile cognitive si comunicarea, abilitatile sociale, emotionale si comportamentul) printr-o secventa de manevre, in diferite pozitii (pe spate, pe burta, suspendat ventral si vertical, tractiunea din pozitia pe spate in sezut). La sugari sunt testate cu blandete si unele dintre reflexele arhaice ( reflexul Moro, reflexul de apucare palmara si plantara, reflexul tonic asimetric al cefei).
In urma acestei etape, in cazul in care exista o anomalie neurologica, medicul va putea stabili un diagnostic neurologic clinic, topografic si va avea o suspiciune etiologica.
Printre investigatiile necesare se pot numara: analize de sange/urina, teste neurofiziologice (electroencefalograma, electromiografie ), consulturi interdisciplinare, teste genetice, imagistica cerebrala (ecografie transfontanelara, CT, IRM, PET/CT), biopsie musculara etc.
Procedurile de diagnosticare moderne sunt realizate de medici specialisti cu o practica remarcabila.
Schema de tratament este personalizata si foloseste metode inovative si eficiente de vindecare.
In fiecare caz urmarim restabilirea rapida a starii de sanatate si insusirea unui stil de viata sanatos.
Avem o echipa care reuneste medici de exceptie si aplicam solutii inovative de tratament.