Fibroscopia laringiana sau laringoscopia flexibila este o investigatie din sfera ORL care presupune vizualizarea faringelui si laringelui cu ajutorul fibroscopului, un tub flexibil dotat cu o camera, care permite examinarea in timpul respiratiei si a fonatiei, in timp real.
Fibroscopia laringiana flexibila sau fibroscopia nazofaringolaringiana are avantajul de a putea examina nazofaringele si laringele intr-o pozitie foarte apropiata de cea fiziologic normala. Endoscopia laringiana se realizeaza, atat la copii, cat si la adulti cu anestezie locala. Pacientul se aseaza pe scaun, in pozitie sezanda, usor inclinat in fata, farar a tine picioarele incrucisate. Medicul ORL-ist introduce la nivelul uneia dintre nari, speculul cu ajutorul caruia o departeaza si aplica xilina 1% topic, si un decongestionant nazal cu rol vasoconstrictor. Se asteapta 5-15 minute pentru ca anestezia sa isi faca efectul, timp in care medicul lubrifiaza capatul fibroscopului pe care urmeaza sa il introduca in fosa nazala a pacientului, prin narina. Odata introdus in fosa nazala, fibroscopul va avansa treptat, controlat de medic, pana la nivelul laringelui. Pacientul va fi rugat sa respire pe nas, deoarece astfel palatul moale va cobori, iar fibroscopul va putea avansa spre laringe.
Medicul va inspecta baza limbii, epiglota, nazofaringele, deschiderea trompei lui Eustachio, sinusurile piriforme, corzile vocale, false si adevarate, si laringele care se poate vizualiza printre corzile vocale. Pacientul va fi rugat sa emita anumite sunete care vor fi emise prin contractia corzilor vocale, precum un ”e” prelung. Medicul va putea evalua dinamica si miscarea lor. Astfel pot fi diagnosticate paralizii de coarda vocala, daca exista asimetrii de contractie sau daca una dintre ele nu se poate contracta deloc. Laringoscopul nu va trece de corzile vocale. Examenul fibroscopic laringian dureaza aproximativ 10-15 minute.
Ambele investigatii sunt metode de diagnostic paraclinice, care constau in introducerea unui tub, dotat la capatul terminal cu lumini si o camera, printr-un orificiu natural al corpului uman, intr-o cavitate care se doreste a fi examinata.
Endoscopia nazo-faringo-laringiana se realizeaza cu un tub rigid, dotat cu o camera, astfel putand realiza videoendoscopie, proiectand imaginile pe un monitor. Tijele endoscopului pot avea mai multe unghiuri, pentru a vizualiza o anumita structura anatomica. La endoscopia rigida, pacientul este rugat sa scoata limba, pe cand la fibroscopie nu este necesar.
Fibroscopia ORL este realizata cu un tub flexibil si poate trece de anumite structuri anatomice inguste, fata de endoscopul rigid. Cu ajutorul fibroscopului, pot fi prelevate biopsii, care ulterior vor fi trimise catre anatomopatologie.
Fibroscopia laringiana se recomanda pentru diagnosticul unei serii de patologii care pot afecta laringele, corzile vocale, faringele, baza limbii. In plus, se utilizeaza si pentru evaluarea post-operatorie, dupa o interventie chirurgicala la acest nivel.
Afectiunile de la nivelul laringelui si faringelui se pot manifesta printr-o serie de simptome:
Faringele poate fi implicat intr-o serie de patologii, precum ulcerul faringian, aspirarea sau ingestia unor corpi straini, faringita cronica, angine, flegmonul periamigdalian, globusul faringian, diverticul faringian.
O mare parte din patologia laringelui implica corzile vocale: paralizia corzii vocale stangi, aparitia unei formatiuni la nivelul corzilor vocale, Edemul lui Reinke, iritatia corzilor vocale prin reflux gastroesofagian, fumat sau suprasolicitarea vocii, noduli si polipi.
Polipii sunt tumori benigne care apar de obicei pe marginea libera a corzilor vocale, determinand o voce aspra, suieratoare, intrucat polipii impiedica inchiderea completa a acestora. Apar frecvent la pacientii a caror profesie necesita folosirea vocii pe timp indelungat sau generarea de amplitudini mari a acesteia.
Tumorile pot fi suspicionate in cazul in care apare raguseala, cu o durata de peste 4 saptamani, mai ales la fumatori. In aceste cazuri se face laringoscopie de urgenta.
Exista tumori esofagiane care se pot extinde laringo-faringian si pot da dureri la inghitire. De asemenea, tulburari de deglutitie apar si cand exista diverticuli faringieni. In cazul globusului faringian, apare o senzatie de nod in gat la inghitirea salivei, care dispare la ingestia de apa sau mancare. Globusul faringian este o tulburare functionala.
Fibroscopia laringiana este indicata in situatia in care pacientul prezinta o voce slaba, bitonala. Aceasta semnifica paralizia corzii vocale stangi, prin compresia nervului laringeu recurent stang, care poate sugera o boala la nivelul mediastinului. Raguseala poate semnifica aparitia unei formatiuni la nivelul corzilor vocale.
Fibroscopia nazala vizualizeaza meatele nazale si poate diagnostica formatiuni tumorale nazale benigne, precum polipi nazali, papiloame, formatiuni tumorale maligne si evidentiaza sursa epistaxisurilor.
Endoscopia la copii, in cadrul afectiunilor ORL, se foloseste in situatiile de urgenta, pentru extragerea corpilor straini aspirati si blocati la nivelul unui organ din sfera ORL. O alta utilizare a examenului fibroscopic la copii este pentru vizualizarea vegetatiilor adenoide hipertrofiate si stabilirea indicatiei chirurgicale.
Cu ajutorul fibroscopiei laringiene pot fi diagnosticate o serie de afectiuni ale sferei ORL, precum polipoza nazala, tumori benigne sau maligne, papilomul inversat, diverticuli faringieni, ulcer faringian, iritatia corzilor vocale, vegetatiile adenoide la copii.
Fibroscopia ORL foloseste un tub flexibil, pe cand endoscopia foloseste tije rigide. In plus, la endoscopie, pacientul trebuie sa scoata limba afara pentru a putea fi examinat nazofaringele, pe cand la fibroscopia laringiana nu este necesar. De asemenea, prin intermediul fibroscopiei se pot lua biopsii pentru diagnostic.
Examenul fibroscopic nu necesita o pregatire in prealabil.