Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB

Ce este fibroscopia laringiana?

Fibroscopia laringiana sau laringoscopia flexibila este o investigatie din sfera ORL care presupune vizualizarea faringelui si laringelui cu ajutorul fibroscopului, un tub flexibil dotat cu o camera, care permite examinarea in timpul respiratiei si a fonatiei, in timp real. 

Procedura fibroscopiei laringiene

Fibroscopia laringiana flexibila sau fibroscopia nazofaringolaringiana are avantajul de a putea examina nazofaringele si laringele intr-o pozitie foarte apropiata de cea fiziologic normala. Endoscopia laringiana se realizeaza, atat la copii, cat si la adulti cu anestezie locala. Pacientul se aseaza pe scaun, in pozitie sezanda, usor inclinat in fata, farar a tine picioarele incrucisate. Medicul ORL-ist introduce la nivelul uneia dintre nari, speculul cu ajutorul caruia o departeaza si aplica xilina 1% topic, si un decongestionant nazal cu rol vasoconstrictor. Se asteapta 5-15 minute pentru ca anestezia sa isi faca efectul, timp in care medicul lubrifiaza capatul fibroscopului pe care urmeaza sa il introduca in fosa nazala a pacientului, prin narina. Odata introdus in fosa nazala, fibroscopul va avansa treptat, controlat de medic, pana la nivelul laringelui. Pacientul va fi rugat sa respire pe nas, deoarece astfel palatul moale va cobori, iar fibroscopul va putea avansa spre laringe.

Medicul va inspecta baza limbii, epiglota, nazofaringele, deschiderea trompei lui Eustachio, sinusurile piriforme, corzile vocale, false si adevarate, si laringele care se poate vizualiza printre corzile vocale. Pacientul va fi rugat sa emita anumite sunete care vor fi emise prin contractia corzilor vocale, precum un ”e” prelung. Medicul va putea evalua dinamica si miscarea lor. Astfel pot fi diagnosticate paralizii de coarda vocala, daca exista asimetrii de contractie sau daca una dintre ele nu se poate contracta deloc. Laringoscopul nu va trece de corzile vocale. Examenul fibroscopic laringian dureaza aproximativ 10-15 minute.

Exista diferente intre endoscopie si fibroscopie?

Ambele investigatii sunt metode de diagnostic paraclinice, care constau in introducerea unui tub, dotat la capatul terminal cu lumini si o camera, printr-un orificiu natural al corpului uman, intr-o cavitate care se doreste a fi examinata.

Endoscopia nazo-faringo-laringiana se realizeaza cu un tub rigid, dotat cu o camera, astfel putand realiza videoendoscopie, proiectand imaginile pe un monitor. Tijele endoscopului pot avea mai multe unghiuri, pentru a vizualiza o anumita structura anatomica. La endoscopia rigida, pacientul este rugat sa scoata limba, pe cand la fibroscopie nu este necesar.

Fibroscopia ORL este realizata cu un tub flexibil si poate trece de anumite structuri anatomice inguste, fata de endoscopul rigid. Cu ajutorul fibroscopului, pot fi prelevate biopsii, care ulterior vor fi trimise catre anatomopatologie.

Cand este recomandat un examen fibroscopic laringian?

Fibroscopia laringiana se recomanda pentru diagnosticul unei serii de patologii care pot afecta laringele, corzile vocale, faringele, baza limbii. In plus, se utilizeaza si pentru evaluarea post-operatorie, dupa o interventie chirurgicala la acest nivel.

Probleme la nivelul laringelui si faringelui

Afectiunile de la nivelul laringelui si faringelui se pot manifesta printr-o serie de simptome:

 • Disfonie (raguseala care persista mai mult de 4 saptamani, voce bitonala) – vocea poate fi grava, suieratoare sau poate fi slaba
 • Dresul frecvent al vocii
 • Senzatie de nod in gat – apare frecvent in globusul faringian
 • Dureri in gat – pot aparea in ulcere faringiene, iritatii ale corzilor vocale sau tumori esofagiene extinse laringo-faringian
 • Dificultati la inghitire
 • Tumefactii in zona gatului – pot indica aparitia unui diverticul faringian
 • Sforaitul – apare in apneea de somn obstructiva, iar obstructia se poate situa la nivelul hipofaringelui sau a palatului moale
 • Respiratie zgomotoasa (stridor)

Faringele poate fi implicat intr-o serie de patologii, precum ulcerul faringian, aspirarea sau ingestia unor corpi straini, faringita cronica, angine, flegmonul periamigdalian, globusul faringian, diverticul faringian.

O mare parte din patologia laringelui implica corzile vocale: paralizia corzii vocale stangi, aparitia unei formatiuni la nivelul corzilor vocale, Edemul lui Reinke, iritatia corzilor vocale prin reflux gastroesofagian, fumat sau suprasolicitarea vocii, noduli si polipi.

Suspiciunea de tumori sau polipi

Polipii sunt tumori benigne care apar de obicei pe marginea libera a corzilor vocale, determinand o voce aspra, suieratoare, intrucat polipii impiedica inchiderea completa a acestora. Apar frecvent la pacientii a caror profesie necesita folosirea vocii pe timp indelungat sau generarea de amplitudini mari a acesteia.

Tumorile pot fi suspicionate in cazul in care apare raguseala, cu o durata de peste 4 saptamani, mai ales la fumatori. In aceste cazuri se face laringoscopie de urgenta.

Evaluarea problemelor de voce sau deglutitie

Exista tumori esofagiane care se pot extinde laringo-faringian si pot da dureri la inghitire. De asemenea, tulburari de deglutitie apar si cand exista diverticuli faringieni. In cazul globusului faringian, apare o senzatie de nod in gat la inghitirea salivei, care dispare la ingestia de apa sau mancare. Globusul faringian este o tulburare functionala.

Fibroscopia laringiana este indicata in situatia in care pacientul prezinta o voce slaba, bitonala. Aceasta semnifica paralizia corzii vocale stangi, prin compresia nervului laringeu recurent stang, care poate sugera o boala la nivelul mediastinului. Raguseala poate semnifica aparitia unei formatiuni la nivelul corzilor vocale.

Fibroscopie nazala si nazo faringo laringiana

Fibroscopia nazala vizualizeaza meatele nazale si poate diagnostica formatiuni tumorale nazale benigne, precum polipi nazali, papiloame, formatiuni tumorale maligne si evidentiaza sursa epistaxisurilor.

Endoscopie pediatrica

Endoscopia la copii, in cadrul afectiunilor ORL, se foloseste in situatiile de urgenta, pentru extragerea corpilor straini aspirati si blocati la nivelul unui organ din sfera ORL. O alta utilizare a examenului fibroscopic la copii este pentru vizualizarea vegetatiilor adenoide hipertrofiate si stabilirea indicatiei chirurgicale.

TRATAMENT

Schema de tratament este personalizata si foloseste metode inovative si eficiente de vindecare.

ECHILIBRU

In fiecare caz urmarim restabilirea rapida a starii de sanatate si insusirea unui stil de viata sanatos.

DIAGNOSTIC

Procedurile de diagnosticare moderne sunt realizate de medici specialisti cu o practica remarcabila.

Preturi pentru fibroscopie laringiana in Bucuresti

Consultatie
RON

Echipa noastra de specialisti in endoscopie ORL

Dr. Deaconu Andreea

MEDIC SPECIALIST ORL

Dr. Popa Teodora

MEDIC SPECIALIST ORTOLARINGOLOGIE

Yasser Aboudan

Medic Specialist ORL

Programeaza-te la Clinica Eminescu 100 pentru o fibroscopie laringiana!

  Intrebari frecvente despre fibroscopie laringiana

  Ce afectiuni pot fi diagnosticate prin fibroscopie?

  Cu ajutorul fibroscopiei laringiene pot fi diagnosticate o serie de afectiuni ale sferei ORL, precum polipoza nazala, tumori benigne sau maligne, papilomul inversat, diverticuli faringieni, ulcer faringian, iritatia corzilor vocale, vegetatiile adenoide la copii.

  Care este diferenta dintre fibroscopie si endoscopie ORL?

  Fibroscopia ORL foloseste un tub flexibil, pe cand endoscopia foloseste tije rigide. In plus, la endoscopie, pacientul trebuie sa scoata limba afara pentru a putea fi examinat nazofaringele, pe cand la fibroscopia laringiana nu este necesar. De asemenea, prin intermediul fibroscopiei se pot lua biopsii pentru diagnostic.

  Cum trebuie sa ma pregatesc pentru un examen fibroscopic?

  Examenul fibroscopic nu necesita o pregatire in prealabil.

  Programeaza-te

  X