Turbinectomia (denumita si turbinotomie sau turbinoplastie) este o procedura chirurgicala ORL care implica indepartarea sau reducerea cornetelor nazale hipertrofice pentru a imbunatati fluxul de aer prin nas. Este adesea recomandata cand tratamentele conservatoare, cum ar fi medicamentele sau spray-urile nazale, nu amelioreaza suficient simptomele de congestie nazala cronica sau obstructie.
La nivelul cavitatii nazale, pe peretele lateral al acesteia, se afla 3 perechi de cornete nazale, superioare, mijlocii si inferioare. Cornetele nazale sunt structuri formate din os spongios, acoperit de mucoasa nazala. Mucoasa nazala cuprinde, sub epiteliu, si un tesut erectil cu sinusoide venoase care controleaza marirea de volum a cornetelor nazale. Aceste structuri au ca rol incalzirea, umidificarea si filtrarea aerului inhalat prin narine, inainte de a ajunge in plamani si regleaza fluxul de aer pentru a mentine mucoasa nazala la un nivel optim de umiditate, factor important in functionalitatea acesteia.
Hipertrofia cornetelor nazale reprezinta cresterea in volum a cornetelor nazale, cu cresterea in volum a structurii osoase spongioase sau doar a mucoasei si poate duce la diminuarea sau blocarea fluxului de aer catre nazofaringe prin obstructie. Aceasta hipertrofie asociaza inflamatie si provoaca o secretie nazala excesiva. Obstructia este consecinta hipertrofierii cornetelor cu atingerea lor de septul nazal. Desi, o persoana care a dezvoltat hipertrofie de cornete nazale, poate respira pe gura, fara controlul de la nivelul cornetelor, fluxul de aer nu mai este reglat, nici umidificat, iar aerul ajunge in caile respiratorii cu impuritati.
Hipertrofia cornetelor nazale are la baza o multitudine de afectiuni, atat acute, cat si cronice. In cazul afectiunilor acute, precum infectiile respiratorii superioare sau rinita catarala, hipertrofia dispare odata cu factorul cauzator. Hipertrofia cornetelor nazale devine o problema pentru care se poate apela la tratament chirurgical in afectiunile cronice si cand tratamentele medicamentoase au esuat.
Marirea de volum a cornetelor nazale este cauzata de:
Hipertrofia de cornete nazale provoaca o serie de simptome:
Hipertrofia cornetelor nazale poate duce la dependenta de spray-uri decongestionante nazale.
Vino la clinica Eminescu 100 din Bucuresti pentru un consult ORL complet!
Avand in vedere pozitia anatomica a cornetelor nazale, aflate pe peretele lateral al cavitatii nazale, prin marirea de volum a acestora, se apropie de septul nazal, impiedicand fluxul de aer inhalat. In plus, dificultatea respiratorie este o cauza si a congestiei nazale cauzate de hipertrofia cornetelor.
Dificultatea la respiratie prin nas poate avea ca sursa deviatia de sept nazal. In aceste cazuri, pe partea opusa deviatiei, cornetele nazale se hipertrofiaza printr-un mecanism de adaptare compensator.
Cornetele nazale hipertrofice, mai ales cele inferioare, provoaca obstructia fluxului de aer la nivel nazal. Aceasta obstructie in timpul somnului, determina sindrom de apnee obstructiva in somn. Acest sindrom este caracterizat de scurte episoade de oprire a respiratiei pe parcursul somnului. Un semn sugestiv pentru acest sindrom poate fi sforaitul, la care se adauga mai multe treziri in timpul noptii. Consecutiv, se inregistreaza o oxigenare mai redusa a tesuturilor. Sindromul de apnee in somn determina afectarea concentrarii, a capacitatii de memorare, cefalee matinala, somnolenta diurna si o stare de iritabilitate. De asemenea, sindromul de apnee. Obstructia este mai accentuata in pozitia supina, pe burta.
Tubinectomia se foloseste ca tratament chirurgical in sindromul de apnee in somn la pacientii care nu tolereaza presiunea pozitiva continua (CPAP) sau impreuna cu aceasta.
Turbinotomia se recomanda pacientilor cu hipertrofie peristenta de cornete nazale, pentru care tratamentul medical (decongestionante orale si topice, antihistaminice) a esuat sau pentru pacientii care au contraindicatii pentru tratamentul medicamentos.
Turbinectomia consta in reductia tesutului cornetelor si reducerea de volum. Astfel, cavitatea nazala este dezobstuata, iar fluxul de aer inhalat poate trece mai departe in caile respiratorii superioare. De asemenea, prin reductia cornetelor nazale, simptomatologia determinata de hipertrofie se remite (durerile faciale si de cap, congestia nazala, rinoreea), dar amelioreaza si apneea in somn prin eliminarea obstacolului.
Exista mai multe metode prin care se realizeaza turbinoplastia: prin radiofrecventa (cauterizare), crio-turbinectomia, rezectia cu laser si mucotomia.
Turbinectomia cu radiofrecventa (cauterizarea) consta in aplicarea unuei cantitati ridicate de energie la nivelul tesutului cornetelor nazale, realizand diminuarea volumului prin coagulare. Este o procedura minim-invaziva, recuperarea se face rapid, iar procedura este rapida.
Anterior operatiei de turbinoreductie este important ca medicul sa stie medicatia pe care o ia pacientul si de ce alte boli sufera. Daca pacientul este sub tratament cu anticoagulante, la sfatul medicului, unele dintre acestea trebuiesc intrerupte inainte de operatie.
Operatia de turbinotomie cu radiofrecventa are o durata scurta, de aproximativ 30 minute.
In marea majoritate a cazurilor, turbinectomia este o solutie permanenta. Insa exista si cazuri in care, pe parcursul anilor, tesutul cornetelor nazale poate creste si se poate hipertrofia din nou.
Turbinotomia dezobstrueaza cavitatea nazala si permite trecerea fluxului de aer sa ajunga mai departe in faringe, iar congestia nazala si rinoreea dispar de asemenea. Astfel, respiratia pe nas este imbunatatita semnificativ.