Miscarea regulata este o parte esentiala in gestionarea diabetului zaharat, alaturi de planificarea unei alimentatii echilibrate, de administrarea corecta a medicatiei si de gestionatea stresului.
In urma activitatilor fizice creste sensibilitatea la insulina, celulele organismului sunt mai capabile sa foloseasca orice cantitate de insulina disponibila pentru a prelua glucoza in timpul efortului fizic dar si dupa acesta. Cand muschii se contracta se stimuleaza un alt mecanism, complet separat de insulina, care permite celulelor sa aiba acces la glucoza si s-o foloseasca pentru a produce energia necesara, chiar daca insulina este disponibila sau nu.
Se recomanda exercitii aerobe moderate, exercitii anaerobe de rezistenta, exercitii de echilibru. Pacientilor cu diabet zaharat de tip 1 care fac activitate fizica li se recomanda sa isi verifice glicemia inainte de a incepe seturile de exercitii, sa faca efort fizic moderat, la 1-3 ore dupa injectiile cu insulina si sa reduca doza de insulina rapida cu pana la 50%.
La pacientii cu diabet zaharat de tip 2 recomandarile sunt ca inainte de a se apuca de exercitii fizice sa faca un screening pentru boala cardiaca ischemica si pentru identificarea unor posibile complicatii (nefropatie,neuropatie,retinopatie). In cazul pacientilor cu tratament cu insulina si antidiabetice se recomanda o supraveghere suplimentara.