Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB

Ce este telemedicina si ce avantaje ofera pacientilor?

Cuprins articol

Odata cu aparitia pandemiei de coronavirus, a aparut o metoda rapida si sigura, atat pentru pacienti cat si pentru medici, de a primi si oferi sfaturi medicale. Aceasta procedura poarta numele de telemedicina si presupune, practic, realizarea online a consultatiilor medicale.

Aceasta reprezinta o solutie eficienta nu doar in contextul epidemiologic curent, ci prezinta si multe alte avantaje pentru pacienti. Descopera mai multe despre telemedicina si de ce merita sa incerci si tu aceasta metoda.

Ce este telemedicina?

Telemedicina presupune realizarea consultatiilor medicale la distanta, prin intermediul a diferite mijloace de comunicare. Astfel, pacientul nu mai este nevoit sa se deplaseze pana la cabinetul medicului si poate primi asistenta medicala oriunde si oricand.

Principalul scop al telemedicinei este acela de a face serviciile medicale mai accesibile pentru o gama mai larga de pacienti. Astfel, cei care nu au posibilitatea de a se deplasa (bolnavii imobilizati la pat), nu au timpul necesar pentru consultatie sau au nevoie de opinia unui specialist din alt oras pot face acest lucru mult mai usor.

In general, telemedicina se realizeaza prin intermediul unei platforme pentru convorbiri video. Insa, in functie de problema exacta a pacientului, se poate recurge si la simple convorbiri telefonice sau la comunicare scrisa (email, chat, mesaje text).

Ce specializari medicale pot folosi telemedicina?

Orice sectie care poate pune un diagnostic sau recomanda tratamente fara examinarea directa a pacientilor poate beneficia de aceste servicii. Asadar, putem mentiona psihiatria, dermatologia (pacientii pot trimite fotografii sau ii pot arata medicului problema prin convorbirea video) sau chiar si cardiologia, daca pacientul nu are nevoie de un examen clinic si ii poate descrie medicului simptomele.

De asemenea, serviciile de medicina muncii se realizeaza foarte des online. In timpul pandemiei, companiile nu au dorit sa isi puna in pericol angajatii, asa ca au optat pentru telemedicina pentru a realiza fisele obligatorii de medicina muncii.

Cand este utila telemedicina si ce se impune?

Asa cum am mentionat mai sus, oricine nu are posibilitatea de a ajunge la un control medical poate recurge la telemedicina. De asemenea, metoda este utila si pentru persoanele care suspecteaza o posibila infectie cu noul coronavirus si care au nevoie de un sfat medical. Aceasta solutie este potrivita si pentru cei care au doar nevoie de interpretarea unor analize sau de anumite schimbari in tratamentul pe care il urmeaza.

Principala cerinta pentru ca telemedicina sa fie posibila este, desigur, detinerea unui dispozitiv care sa permita comunicarea la distanta. De asemenea, problema sau simptomele trebuie sa poata fi discutate in acest mod. Daca pacientul are anumite manifestari ce necesita o examinare, diagnosticul nu va putea fi pus altfel. Acesta va trebui sa poata si sa-si descrie cat mai clar si detaliat simptomele.

Ce avantaje aduce telemedicina?

Iata de ce merita sa iei in considerare si tu aceasta varianta de a primi opinii medicale.

Serviciul este accesibil

Acest serviciu poate fi accesat de catre oricine, indiferent de locul in care se afla. Asadar, tot ce ai nevoie este un simplu telefon sau orice alt dispozitiv care se poate conecta la internet. In plus, si medicul poate accesa imediat consultatia online.

Dispare nevoia deplasarii la cabinet

Cu siguranta ai avut de-a face de mai multe ori cu trafic intens exact atunci cand trebuia sa ajungi la o programare. Prin telemedicina, nu va mai fi nevoie sa pleci mai devreme de la serviciu si sa risti sa intarzii, deoarece poti intra imediat in contact cu medicul. Specialistul care ti-a fost recomandat locuieste in alt oras? Orice problema dispare cu ajutorul telemedicinei.

Primesti rapid o opinie medicala

Consultatiile nu au avut niciodata loc mai repede. Atat timp cand problema ta o permite, vei avea rapid opinia medicului si vei sti ce e de facut pentru a te simti mai bine. In plus, acesta iti poate trimite retete virtuale, astfel incat sa poti urma tratamentul de care ai nevoie.

Te protejezi impotriva infectiilor

Deplasandu-te la medic, exista riscul de a intra in contact cu persoane care sufera de anumite afectiuni contagioase, nu doar in interiorul cabinetului, ci si in mijloacele de transport. Daca participi la consultatie direct din confortul casei tale, aceste riscuri dispar. Acest lucru este vital pentru persoanele care sufera de boli mai grave sau care au un sistem imunitar mai scazut (batranii, copiii).

Economisesti bani

Exista posibilitatea ca o astfel de consultatie sa fie mai accesibila din punct de vedere financiar. In plus, vei economisi si orice cheltuieli de drum, mai ales daca te afli departe de cabinetul medicului.

Ce dezavantaje are telemedicina?

Din pacate, aceasta metoda are si cateva dezavantaje ce merita mentionate.

Nu poti diagnostica orice afectiune

Telemedicina nu reprezinta o procedura ce poate fi urmata de absolut orice pacient. Exista situatii in care medicul trebuie sa realizeze un examen clinic pentru a putea pune un diagnostic. De asemenea, exista sansa ca, dupa o consultatie online, acesta sa recomande si vizita la cabinet.

Exista riscul de probleme tehnice

La fel ca orice situatie ce presupune interactiunea virtuala, pot aparea problemele tehnice. Exista riscul de intrerupere a conexiunii la internet sau ca dispozitivele sa nu mai functioneze exact in timpul consultatiei. Uneori, acestea se rezolva rapid, alteori este nevoie de o reprogramare.

Metoda poate fi inaccesibila pentru anumite categorii de persoane

Desi telemedicina este o metoda prietenoasa pentru majoritatea pacientilor, exista si persoane care nu se pot descurca. Varstnicii, de exemplu, fie nu detin dispozitive de comunicare, fie nu stiu cum sa le foloseasca. In astfel de situatii, acestia au nevoie de ajutor pentru a putea intra intr-o consultatie online.

Telemedicina este solutia viitorului pentru a face consultatiile medicale cat mai accesibile, in orice conditii. Daca situatia ta medicala ti-o permite, poti intra in contact cu un medic de oriunde, fara sa mai fie nevoie sa mergi la cabinet. Astfel, poti primi rapid un diagnostic si poti urma tratamentul de care ai nevoie.

DIAGNOSTIC

Procedurile de diagnosticare moderne sunt realizate de medici specialisti cu o practica remarcabila.

TRATAMENT

Schema de tratament este personalizata si foloseste metode inovative si eficiente de vindecare.

ECHILIBRU

In fiecare caz urmarim restabilirea rapida a starii de sanatate si insusirea unui stil de viata sanatos.

Medici specialisti

Avem o echipa care reuneste medici de exceptie si aplicam solutii inovative de tratament.

Programeaza-te

    Postări asemănatoare

    Programeaza-te

    X