Cuprins articol
Multe persoane sunt doritoare sa apeleze la testele de anticorpi COVID pentru a verifica gradul de protectie pe care il au in urma vaccinarii sau a trecerii prin boala. De asemenea, testul este si o modalitate de a depista o infectie mai veche, in cazul in care pacientul nu a prezentat simptome.
Pacientii nu ar trebui sa se bazeze exclusiv pe rezultatele unor astfel de teste si ar trebui sa ia in continuare masuri de protectie impotriva infectarii cu virusul SARS-CoV-2. Insa, acestea sunt utile pentru a evidentia prezenta sau absenta anticorpilor si a masura cantitatea acestora.
Ce sunt testele de anticorpi COVID?
Testele de anticorpi COVID reprezinta teste de sange si arata daca un pacient are anticorpi impotriva virusului SARS-CoV-2. Acestea sunt extrem de utile pentru a gestiona o serie de tratamente si masuri de protectie si pentru a confirma sau infirma o posibila infectie mai veche, in cazul in care pacientul nu a reusit sa faca un test RT-PCR.
Exista posibilitatea ca infectia cu SARS-CoV-2 sa lase efecte pe termen lung, chiar si dupa recuperarea propriu-zisa dupa boala. In cazul in care pacientul nu a avut un diagnostic pozitiv, insa se confrunta cu diverse probleme ce pot fi cauzate de catre acest virus, un test de anticorpi poate ajuta medicii sa afle daca acesta a suferit intr-adevar de COVID-19 si, astfel, sa ia cele mai bune decizii legate de tratament.
Tipuri de teste si valori de referinta
Exista mai multe tipuri de teste de anticorpi COVID, calitative si cantitative. Acestea prezinta valori diferite si au utilizari diferite. Iata ce ar trebui sa stii despre fiecare.
Testele de anticorpi IgG/IgM (testele calitative)
Aceste teste verifica prezenta anticorpilor de tip IgG si IgM. Rezultatele testelor nu ofera valori exacte ale anticorpilor, ci sunt de tipul pozitiv sau negativ. Ele sunt recomandate in general pentru a confirma sau infirma o infectie cu SARS-CoV-2 care nu se mai afla in faza acuta.
Recoltarea probelor pentru testele calitative se recomanda la aproximativ 7-15 zile de la aparitia simptomelor specifice. Anticorpii de tip IgM pot fi prezenti sau absenti insa, cu privire la cei IgG, rezultatul testului va fi disponibil sub forma unui grafic care va arata titrul de anticorpi. Valorile sub 1.4 sunt considerate negative, iar cele peste 1.4 sunt pozitive.
Testele calitative de anticorpi sunt uneori utilizate si in cazul unui rezultat negativ al RT-PCR, dar cand se suspecteaza in continuare infectia cu SARS-CoV-2. Insa, cantitatea acestor anticorpi creste semnificativ in momentul in care infectia depaseste starea acuta. Atentie, aceste tipuri de anticorpi apar in organism doar dupa COVID-19, asadar testul nu se recomanda dupa vaccinare.
Testele de anticorpi IgG neutralizanti anti-Spike, anti-RBD
Acestea reprezinta teste cantitative, care masoara cantitatea de anticorpi prezenta in organism fie in urma vaccinarii, fie a infectiei COVID-19. Anticorpii de acest tip actioneaza direct asupra proteinei Spike, prezente in virusul SARS-CoV-2, si asigura o imunitate de lunga durata.
Aceste teste masoara titrul acestor anticorpi, mai precis cantitatea acestora. Valorile de referinta pentru interpretarea rezultatelor sunt urmatoarele: intre 50 si 1000 AU/mL avem o cantitate scazuta de anticorpi; valorile situate intre 1000 si 5000 arata o cantitate medie; titrul ridicat este cuprins intre 5000 si 20000, iar cel foarte ridicat depaseste valoarea de 20000, intinzandu-se pana la limita superioara de 80000 AU/mL.
Asadar, testele cantitative se recomanda pentru a verifica raspunsul imun la pacientii care au trecut prin boala. Si cei care s-au vaccinat pot realiza un astfel de test, valorile anticorpilor fiind mult mai crescute odata cu administrarea rapelului. Momentul optim de realizare a testului este la 15 zile dupa aparitia simptomelor sau dupa administrarea primei doze de vaccin si la 7 zile dupa cea de-a doua doza.
Ce altceva ar trebui sa stii despre testele de anticorpi si imunitatea COVID?
Testele de anticorpi nu sunt folosite pentru diagnosticul COVID-19. Desi cele calitative pot semnala o infectie precedenta si pot fi recomandate de medici in anumite situatii, ele nu reprezinta metoda standard de depistare a bolii. Toate aceste teste prezentate mai sus au rolul de a evidentia prezenta si/sau cantitatea de anticorpi din organism dupa boala sau vaccinare.
Asadar, daca prezinti simptome si crezi ca ai fost infectat, cea mai sigura metoda prin care poti confirma diagnosticul este un test RT-PCR. Si un rezultat pozitiv al testului antigen va trebui confirmat printr-un test RT-PCR.
De asemenea, o cantitate mare de anticorpi in organism nu iti asigura protectie permanenta impotriva unei viitoare infectii. Anticorpii IgG neutralizanti sunt, intr-adevar, prezenti in organism pe o perioada mai lunga de timp, insa cantitatea lor va incepe sa se diminueze. Asadar, va trebui sa iei in continuare toate masurile de preventie necesare. Poti repeta testele de anticorpi la anumite intervale pentru a vedea cat esti de protejat.Daca ai trecut prin boala sau te-ai vaccinat impotriva COVID-19, poti face un test de anticorpi pentru a vedea exact care este nivelul tau de protectie. De asemenea, iti punem la dispozitie si pachetele COVID-19, care includ optiuni de recuperare pentru a face fata mai usor eventualelor complicatii aparute in urma bolii. Te asteptam la Clinica Eminescu 100 pentru investigatii si analize!