Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB

Ce este Torticolis: cauze, simptome, recomandari

Cuprins articol

Torticolis este denumirea populara care se da afectiunii caracterizate prin intepenirea gatului (dificultatea de a rasuci capul). Aceasta afectiune poate fi insotita de dureri puternice de cap, de brat, de umeri sau ameteli. Persoanele care sufera de torticolis se disting prin faptul ca nu pot intoarce capul, atunci cand este nevoie se intorc cu tot corpul. 

In acest articol iti spunem tot ce trebuie sa stii despre torticolis: de cate tipuri este, care sunt cauzele dar si factorii de risc, cum se manifesta afectiunea si cum se trateaza.

Cate tipuri de torticolis exista

Shutterstock 271219616

Exista mai multe tipuri de torticolis, in functie de simptome, dar si de momentul aparitiei afectiunii (poate aparea si la bebelusi, dupa nastere): banal, congenital, spasmodic, simptomatic.

  • Torticolis banal: se manifesta pentru scurte perioade de timp, fie din cauza unei miscari bruste a capului, fie din cauza unei pozitii gresite a capului in timpul somnului.
  • Torticolis congenital: se manifesta la sugari, imediat dupa nastere. Unele cazuri de torticolis congenital sunt provocate de o problemă a coloanei cervicale. Poate fi vorba si de o malformatie congenitala a coloanei cervicale.
  • Torticolis spasmodic: este o afectiune dureroasa pentru ca muschii gatului se contracta involuntar, ceea ce face ca in anumite momente capul sa se rasuceasca intr-o parte. Torticolisul spasmodic poate aparea la orice varsta si implica inclinarea necontrolata a capului. Se poate manifesta la orice varsta, dar riscul cel mai mare il reprezinta femeile de varsta mijlocie. Torticolisul spasmodic poate fi asociat cu dureri de cap foarte puternice.
  • Torticolis simptomatic: apare spontan, din cauze precum infecții, afectiuni la nivelul nervilor sau muschi afectati la nivelul gatului, traumatisme sau spasme. 

Cauzele torticolisului

Cauzele acestei afectiuni nu sunt foarte bine cercetate, dar se crede ca torticolisul poate fi provocat de:

  • conditii genetice;
  • slabirea muschilor capului;
  • o slaba alimentare cu sange a gatului;
  • o leziune musculara; 
  • o leziune a sistemului nervos.

Factorii de risc ai torticolisului

Torticolisul poate fi declansat de importanti factori de risc precum:

  • traume, fie la nivelul gatului, fie la nivelul coloanei vertebrale;
  • infectii (la nivelul gatului sau capului);
  • infectii la nivelul dintilor, urechilor.

Cum se manifesta torticolisul

Shutterstock 1523229107

Simptomele in cazul torticolisului pot aparea subit si se pot agrava in timp, daca pacientul nu urmeaza un tratament adecvat. Simptomul vizibil este legat de faptul ca oamenii stau cu capul intors intr-o pozitie nefireasca. Exista si alte manifestari, pe langa incapacitatea de a intoarce/misca in mod natural capul:

  • dureri in zona cefei/umerilor;
  • rigiditatea gatului;
  • umerii stau intr-o pozitie nefireasca;
  • barbie inclinata intr-o parte;
  • spasme musculare la nivelul gatului;
  • dureri musculare generalizate.

Daca situatia se agraveaza se poate ajunge la simptome precum: 

  • febra;
  • dificultati de respiratie;
  • dificultati la inghitire;
  • dificultati de articulare a cuvintelor;
  • senzatie de amortire;
  • slabiciune la nivelul bratelor si picioarelor.

Important de retinut!

Daca pacientul a suferit un traumatism, medicul trebuie consultat de urgenta. Trebuie mers la medic si daca simptomele de torticolis nu cedeaza dupa o zi, sau daca acestea se agraveaza.  

Cum se trateaza torticolisul

Shutterstock 1468475948

Scopul tratamentului in cazul unui torticolis este acela de a decontracta muschii gatului. Pentru acest lucru, medicul specialist poate recomanda mai multe tipuri de tratament: tratamentul medicamentos, fizioterapie, terapie combinata, sau repaus.

Tratament medicamentos

Tratamentul medicamentos ajuta la eliminarea durerii si a spasmelor musculare. Medicul poate prescrie antiinflamatoare, analgezice, relaxante musculare. In cazurile mai grave, in care durerile sunt puternice, se poate apela, in mod repetat, la toxina botulinica (mai ales in cazul durerilor spasmodice).

Terapia combinata

Terapia combinata presupune o asociere de mai multe terapii si proceduri, in functie de simptomele resimtite de pacient si de gravitatea cazului. Scopul terapiei combinate este acelasi, ameliorarea durerilor si cresterea mobilitatii pacientului. O astfel de terapie combinata presupune tratament medicamentos, proceduri de fizioterapie, masaj medical, gimnastica medicala.

Kinetoterapia

Kinetoterapia ajuta la corectarea pozitiei capului si gatului. Sedintele presupun nu numai exercitii fizice de un anume tip, ci si masaj medical. Medicul mai poate recomanda stretching si exercitii de intindere si relaxare. Exercitiile de kinetoterapie pentru torticolis presupun exercitii de gat executate in mod progresiv. Se misca capul inspre lateral din ce in ce mai mult, apoi se incearca mentinerea capului in pozitie finala cat mai mult timp posibil. Daca pacientul nu poate executa singur aceste miscari, poate fi ajutat de o alta persoana. In mod normal, aceste exercitii se realizeaza in fata unei oglinzi, pentru a se vizualiza progresul obtinut.

Repaus

Odihna, repausul sunt recomandate mai ales in cazurile usoare de torticolis, cele care se manifesta pe o perioada scurta de timp. In mod normal, in cateva zile simptomele ar trebui sa treaca de la sine. Chiar si in aceste situatii insa, se recomanda evitarea miscarilor bruste ale capului si gatului. Se recomanda de asemenea comprese cu apa calduta sau cu geluri/unguente antiinflamatoare. 

In concluzie

Torticolisul poate fi tratat cu ajutorul medicamentelor, a fizioterapiei, kinetoterapiei sau procedurilor complementare. In mod normal, ar trebui ca durerile si disconfortul sa dispara de la sine, dar daca acest lucru nu se intampla trebuie apelat la medicul specialist pentru identificarea cauzei si stabilirea unui tratament corespunzator.

DIAGNOSTIC

Procedurile de diagnosticare moderne sunt realizate de medici specialisti cu o practica remarcabila.

TRATAMENT

Schema de tratament este personalizata si foloseste metode inovative si eficiente de vindecare.

ECHILIBRU

In fiecare caz urmarim restabilirea rapida a starii de sanatate si insusirea unui stil de viata sanatos.

Medici specialisti

Avem o echipa care reuneste medici de exceptie si aplicam solutii inovative de tratament.

Programeaza-te

    Postări asemănatoare

    Programeaza-te

    X