Cuprins articol
Dermatita atopica, o afectiune inflamatorie cronica, frecvent intalnita la nivelul pielii, apare de regula la sugari, in jurul varstei de 3 luni, la nivelul fetei, in special pe obraji si barbie, dar se poate declansa si la varsta adolescentei sau adulti. Aceasta afectiune se manifesta prin mancarime intensa a pielii ce duce la uscarea excesiva a acesteia, in special in zonele unde pielea se flexeaza, in jurul coatelor, incheieturile mainilor sau in spatele genunchilor. Aceasta dermatita apare de regula la persoanele care au o predispozitie genetica in dezvoltarea alergiilor, insa e important de stiut ca nu este contagioasa.
Cum se manifesta dermatita atopica?
Cunoscuta popular ca si eczema de piele, aceasta afectiune specifica copiilor, se poate dezvolta si la adulti. Astfel, dermatita atopica este impartita in mai multe faze in functie de varsta pacientului:
Dermatita atopica infantila – intre 2 luni si 2 ani si se manifesta prin inrosire si veziculatie accentuata la nivelul obrajilor, scalpului si gatului
Dermatita atopica a copilariei – intre 4 si 10 ani, prin uscarea excesiva a pielii de pe trunchi, brate si antebrate sau incheietura mainilor
Dermatita atopica la adolescent si adulti – care se dezvolta sub forma de placi foarte uscate, hiperpigmentate, zone eritemato-scuamoase cu escoriații (pete roșii acoperite de scuame) la nivelul mainilor, in jurul ochilor sau pe gat.
Conform studiilor, bebelusii ai caror parinti au dezvoltat diferite alergii in copilarie, au cel mai mare risc de dezvoltare a dermatitei atopice.
Aceasta afectiune are o evolutie cronica recidivantă, alternând faze de inflamaţie acută (mancarime intensa si roseata) cu faze de remisiune, in care de multe ori persista mancarimea si uscaciunea pielii. Pentru ca afectiunea se manifesta la suprafata dermei, tendinta este de a ne scarpina excesiv, pentru a ameliora mancarimea. Insa exista riscul de a irita si mai mult pielea, producand infectia acesteia ca urmare a lezarii pielii.
Cauzele aparitiei dermatitei atopice
In cele mai multe cazuri, aparitia dermatitei atopice are o cauza de natura genetica insa exista si cazuri cand boala se datorează pierderii capacitatii de bariera a pielii, ceea ce duce la pierderea excesiva de apa si patrunderea substantelor straine in straturile inferioare ale epidermei. La producerea acestei eczeme de piele contribuie o serie de factori in care se incadreaza si obiceiurile de consum dar si factorii imunologici.
– factori genetici – aproape 70% dintre pacienti se confrunta cu aceasta afectiune pentru ca au un istoric familial de boli alergice
– alergeni alimentari – peste, oua, lactate, soia, alune, fructe de mare
– factori climatici – razele soarelui sau temperaturi extreme
– factori de contact – cum ar fi agentii de curatare ce contin alcool, parfumuri, detergenti sau sapun dur
– folosirea materialelor sintetice
– stres emotional sau un sistem imunitar deficitar
Tratament pentru dermatita atopica
Atunci cand pacientii nostri observa primele semne de uscare excesiva a pielii, mancarimi si alte simptome, primul instinct este acela de a cauta “dermatita atopita tratament”. Insa, tratamentul pentru dermatita variaza in functie de cauza acesteia. Pentru tratarea dermatitei atopice este recomandata interventia medicului specialist care va identifica, prin metode specifice, alergenii implicati in aparitia acestei eczeme pe piele.
In prima faza se recomanda evitarea contactului cu factorii declansatoi ai leziunilor, aplicarea cremelor corticosteroide care stimuleaza sistemul imunitar, expunerea zonei afectate la cantitati controlate de lumina naturala sau artificiala.
Medicul specialist va prescrie de obicei creme sau unguente testate dermatologic care contin ingrediente care repara deficitul de lipide, combat senzatia de mancarime si ajuta la hidratarea pielii extrem de uscate.
Sfaturi utile pentru tratarea dermatitei atopice
Pe langa tratamentul riguros ce trebuie urmat, avem si cateva sfaturi la fel de eficiente:
– iti recomandam sa utilizezi doar sapunuri blande cu pielea si nu produse de curatare cu saruri si parfumuri ce iti pot usca pielea si mai tare
– incearca sa identifici si alti factori declansatori ai dermatitei, cum ar fi transpiratia excesiva sau stresul
– alege dusul in locul bailor lungi si fierbinti si usuca-ti pielea cu grija prin tamponare
– poarta haine din materiale naturale si evita tesaturile iritante si sintetice