Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB

Psoriazis

 Dr. Andreea Danescu
Dr. Andreea Danescu

Dr Andreea Danescu este medic specialist dermatovenerolog

Cuprins articol

Aceasta patologie afecteaza aproximativ 3% din populatia generala, deopotriva barbati si femei.. Despre psoriazis se poate spune ca este o boala inflamatorie, iar prezenta sa la unul din membrii familiei creste considerabil riscul de aparitie al bolii.

 Considerata una dintre cele mai des intalnite afectiuni dermatologice, prezenta leziunilor de psoriazis la nivelul tegumentului necesita un consult medical de specialitate, deoarece evolutia acestei boli poate fi imprevizibila iar complicatiile pot fi semnificative.

Intr-un procent relativ mic de cazuri, leziunile cutanate de psoriazis se pot asocia cu afectarea articulara a bolii, situatie in care patologia poarta denumirea de artropatie psoriazica. In acest caz este nevoie de o colaborare stransa intre medicul dermatolog si medicul reumatolog, pentru a stabili un tratament adecvat destinat atat manifestarilor cutanate cat si afectarii articulare.

Ce este boala psoariazica?

Psoriazisul este o afectiune cronica, necontagioasa, o tulburare a sistemului imun, care determina pielea sa se regenereze mai rapid decat in mod obisnuit. Nu se cunoaste cauza exacta a acestei afectiuni. Ultimele cercetari pledeaza pentru rolul factorilor genetici dar si al factorilor de mediu, care pot avea rol declansator. Mai mult, unele persoane pot ramane asimptomatice ani de zile pana la declansarea bolii, in urma actiunii unui factor de mediu.

Psoariazisul nu este contagios si poate afecta diferite zone ale corpului, precum scalpul, coatele, genunchii si zona lombara. Simptomele pot varia in severitate si pot include mancarime, durere si inflamatie. Tratamentul consta in gestionarea simptomelor si reducerea inflamatiei pielii.

Young Woman Suffering From Itching Her Skin Scratching Itchy Place 1024x683

 Tipuri de psoriazis dupa felul leziunilor

Psoriazisul cutanat este o boala cu manifestari diverse, leziunile cutanate avand capacitatea de a imbraca forme diverse, astfel incat, pentru a stabili diagnosticul de boala, este nevoie de o atentie sporita si de o experienta vasta in domeniu. Pana la momentul actual, studiile de specialitate au identificat 5 tipuri de psoriazis.

 Psoriazis in placi

Psoriazisul in placi este una dintre cele mai comune forme de psoriazis. In practica medicala, acest tip de psoriazis apare in aproximativ 85% din cazuri si poarta denumirea de psoriazis vulgar. Leziunile cutanate se caracterizeaza prin placi si placarde de culoare rosie, cu contur bine delimitat, acoperite de scuame albicioase, care se desprind usor de leziune; acestea sunt insotite, uneori, de prurit.

Cel mai frecvent, aceasta forma de psoriazis afecteaza simetric tegumentul de la nivelul suprafetelor de extensie ale membrelor (coate si genunchi), trunchiul si scalpul. Clinic, medicii dermatologi recunosc aceasta forma de boala cu ajutorul unor semne specifice.

Psoriazis pustulos

Dupa cum ii spune si numele, psoriazisul pustulos se caracterizeaza prin aparitia unor pustule de dimensiuni variabile, de culoare alba, insotite de o zona rosie, intens pruriginoasa; cel mai frecvent, pustulele au continut purulent si sunt foarte dureroase. Este considerata a fi una dintre cele mai severe forme de psoriazis, are o evolutie rapida si se poate localiza pe membrele superioare, membrele inferioare sau pe o suprafata mai extinsa din corp.

Psoriazis artropatic

Apare atunci cand manifestarile cutanate sunt insotite de artrita.

Psoriazis eritrodermic

Cea mai rara forma de psoriazis este reprezentata de psoriazisul eritrodermic. Leziunile se caracterizeaza unor arsuri solare severe, motiv pentru care afectiunea impune un consult medical de urgenta. In practica medicala, aceasta forma de boala se mai numeste si psoriazis exfoliant deoarece leziunile cutanate se exfoliaza.

Din pacate, aceast tip de boala imbraca forma unei urgente medicale, deoarece leziunile sunt extinse pe tot corpul, starea generala este alterata iar senzatia de mancarime este foarte intensa. Din acest motiv, pacientul diagnosticat cu psoriazis eritrodermic necesita spitalizare medicala si tratament adecvat.

Young Woman Scratches Her Hands From Itching Allergic Dermatitis Skin Disease Vitiligo Neurodermatitis Disease Eczema Allergy Rash Healthcare Medical 1024x683

Tipuri de psorizis dupa localizarea ranilor

Psoriazisul este o afectiune dermatologica care se caracterizeaza prin leziuni cutanate acoperite de  scuame si cruste, bine delimitate, de dimensiuni variabile.  Localizarea acestora se poate limita la o zona anatomica sau leziunile pot fi generalizate.

Psoriazis genital

Una din localizarile cele mai frecvente ale psoriazisului este reprezentata de regiunea genitala. Studiile de specialitate arata faptul ca aproximativ 2 din 3 pacienti diagnosticati cu psoriazis, prezinta leziuni caracteristice bolii in zona genitala, in special in regiunea interna a coapselor. In functie de sex, la barbati leziunile pot fi si la nivelul glandului, preputului, etc, iar la femei leziunile se pot localiza si in zona vulvei, labiilor mici, labiilor mari, etc. Mai mult decat atat, au fost puse in evidenta leziuni si la nivelul anusului.

De cele mai multe ori, psoriazisul genital insoteste o alta forma de psoriazis cu o alta localizare, rar aceasta forma genitala apare izolat. Cel mai frecvent si suparator simptom in caz de psoriazis genital este reprezentat de prurit intens. Mancarimile din zona intima dau batai de cap pacientilor si ii trimit la un consult de specialitate, ocazie cu care se stabileste diagnosticul de psoriazis genital in urma examenului clinic si identificarii placilor de culoare rosie, cu margini bine delimitate.

Psoriazisul scalpului (cap)

Leziunile de psoriazis pe scalp sunt foarte frecvent intalnite; apar aproximativ in 66% din cazurile de boala. Sediul cel mai frecvent al placilor sau placardelor este fruntea, la nivelul zonei de granita cu parul, regiunea cefei sau zona din spatele urechilor. In cazuri severe, toata suprafata tegumentara de la nivelul scalpului poate fi afectata de boala. Leziunile caracteristice au grosime crescuta, sunt de culoare rosie, sunt acoperite de scuame albicioase si sunt intens pruriginoase.

In ceea ce priveste parul, cresterea acestuia nu este afectata de prezenta leziunilor de psoriazis, deoarece firul de par are capacitatea sa strapunga scuamele, insa acesta devine fragil si necesita o ingrijire particulara.

Psoriazisul pe fata

O alta localizare a leziunilor de psoriazis este fata, indeosebi in regiunea sprancenelor, pe frunte sau in regiunea cuprinsa intre nas si buza de sus. Aceasta localizare se asociaza frecvent cu scaderea stimei de sine, anxietate si depresie, deoarece creeaza un aspect inestetic si greu de tolerat de catre pacient.

Spre deosebire de alte localizari, leziunile din psoriazisul de la nivelul fetei au dimensiuni mai mici comparativ cu placile obisnuite, sunt de culoare rosie si acoperite de cruste albicioase. Pacientul, pe langa aspectul inestetic, se confrunta cu prurit intens, furnicaturi ale pielii, exfoliere excesiva si durere. Necesita instituirea unui tratament adecvat cat mai rapid cu putinta.

Psoriazis pe palme, maini, picioare

Situatia in care leziunile de psoriazis se localizeaza la nivelul mainilor si/ sau la nivelul picioarelor, poarta denumirea de psoriazis palmo-plantar. Atat psoriazisul pe maini cat si cel de la nivelul picioarelor, sunt forme rare de boala, caracterizate prin existenta unor leziuni cu grosime crescuta, uscate, care determina fisuri si sangerarea tegumentului adiacent.

Aceasta forma de boala este foarte dureroasa si deranjanta pentru pacient deoarece psoriazisul localizat palmar creeaza probleme in actiunile pe care pacientul le desfasoara cu ajutorul mainilor, iar psoriazisul de la niveul talpilor determina durere la mers si dificultati la deplasare. Aceasta localizare a psoriazisului necesita un diagnostic diferential cu eczemele si infectiile micotice, deoarece leziunile pot fi asemanatoare. Din acest motiv, este nevoie de un consult medical de specialitate, pentru a putea stabili un diagnostic exact de boala. 

Psoriazis pe unghii 

Localizarea unghiala a psoriazisului este una destul de frecventa. Cel mai adesea, leziunile cu localizare la nivelul unghiilor se asociaza cu afectarea articulara a bolii. Sunt afectate atat unghiile de la maini cat si cele de la picioare, iar manifestarile de boala pot imbraca forme diverse. Unghiile se pot ingrosa, pot prezenta suprafata denivelata, se pot deforma sau decolora.

Toate aceste modificari ale patului unghial pot fi dureroase si deranjante pentru pacient. Orice modificare la nivelul patului unghial, desi pare inofensiva, necesita o examinare dermatologica de specialitate.

Psoriazisul pliurilor cutanate

Psoriazisul pliurilor cutanate se caracterizeaza prin aparitia leziunilor de psoriazis la nivelul pliurilor sanilor sau la nivelul axilei. Transpiratia din aceste zone favorizeaza aparitia leziunilor si determina mancarimi intense care fac posibile suprainfectiile bacteriene. Desi leziunile cutanate sunt mai greu de identificat in acele zone, pruritul pe care pacientul il resimte este cel care trage semnalul de alarma necesar prezentarii intr-un cabinet dermatologic de specialitate.

Care sunt principalele cauze ale psoriazisului?

Pana la ora actuala, datele adunate din experienta medicala, au aratat faptul ca psoriazisul este o boala autoimuna, in aparitia careia sunt implicati factori genetici; au fost identificate peste 60 modificari cromozomiale care cresc riscul de aparitie al bolii.

Alaturi de componenta genetica, deloc de neglijat, exista o serie de cauze care pot duce la aparitia psoriazisului, precum:

  • Infectiile bacteriene: streptococul de grup A;
  • Infectiile micotice;
  • Infectiile virale: HIV, virusul hepatitei C, virusul papilloma uman 5;
  • Stresul, anxietatea, depresia;
  • Consumul cronic de alcool;
  • Fumatul;
  • Obezitatea;
  • Clima rece sau aerul uscat;
  • Medicamente: betablocantele, antimalaricele de sinteza, antiinflamatoarele nesteroidiene, antibioticele, tratamentul de substitutie hormonala, medicamentele care contin litiu.

Principalele semne si simptome ale bolii psoriazis

Simptomele psoriazisului sunt usor de recunoscut de catre medicii cu experienta in domeniu; din acest motiv este important ca orice pacient care constata aparitia unor leziuni tegumentare, sa se prezinte, in cel mai scurt timp posibil, la un consult dermatologic.

Dintre simptomele psoriazisului, amintim:

  • Prezenta unor placi sau placarde rotund-ovalare, cu marginile bine delimitate, acoperite de scuame albicioase;
  • Localizarea simetrica a placardelor;
  • Pielea devine uscata, fisurata si poate sangera;
  • In cazul psoriazisului gutat: apar multiple pete de dimensiuni mici, acoperite de scuame, de culoare rosie, localizate pe maini si picioare;
  • In cazul psoriazisului inversat: apar in pliuri; localizarea cea mai frecventa este in regiunea inghinala, genitala, sub sani sau interfesier;
  • In cazul psoriazisului pustulos: multiple pustule necentrate de fir de par;
  • In cazul psoriazisului unghial: unghiile se ingroasa, apar denivelari sau striatii; pot fi afectate atat unghiile de la nivelul mainilor cat si cele de la nivelul picioarelor;
  • Prurit intens si mancarime.

Diagnosticarea psoriazisului

Pentru a putea stabili un diagnostic de psoriazis si a institui un tratament adecvat acestui tip de boala este nevoie de o vizita in cabinetul dermatologic acolo unde medicul dermatolog va consulta cu atentie pacientul. Vizita va incepe cu o anamneza amanuntita care va cuprinde intrebari despre starea generala de sanatate, despre existenta acestei patologii in familie, despre debutul leziunilor cutanate si localizarea acestora.

In urmatoarea etapa, aceea a examenului clinic, medicul dermatolog va examina cu atentie intreaga suprafata tegumentara a pacientului, atat zonele de piele sanatoasa cat si zonele de piele unde sunt localizate leziunile. Un medic dermatolog cu experienta va fi capabil sa identifice leziunile sugestive pentru psoriazis, efectuand diagnosticul diferential cu alte boli de piele, precum dermatita atopica, infectiile micotice, dermatita seboreica sau dermatita de contact.

Pentru a putea stabili un diagnostic de certitudine, este nevoie de o biopsie cutanata. Aceasta consta in prelevarea unui mic fragment tegumentar dintr-o zona inalt sugestiva pentru psoriazis si analizarea microscopica a celularitatii acesteia.

H2:  Metode de tratare (vindecare) a psoriazisului

La ora actuala exista mai multe directii de tratament in ceea ce priveste aceasta afectiune, insa trebuie mentionat faptul ca medicatia nu are ca scop vindecarea psoriazisului ca boala de baza, deoarece mecanismul acesteia este unul autoimun, ci urmareste diminuarea inflamatiei locale, intarzierea cresterii celulare precum si indepartarea placilor tegumentare existente.

Exista trei directii de tratament: terapia locala, medicamentele cu actiune sistemica si fototerapia. Studiile de specialitate au aratat faptul ca aplicarea concomitenta a acestor trei resurse terapeutice sporesc semnificativ sansele de vindecare a leziunilor cutanate si de control al bolii de baza.

  • Terapia locala: terapia locala este reprezentata de unguente si creme care se aplica direct la nivelul leziunilor cutanate; acestea sunt recomandate in formele de boala usoare si medii. Cel mai des, medicii dermatologi recomanda aplicarea unguentelor cu corticosteroizi sau cu retinoizi, analogi ai vitaminei D, keratolitice (acid salicilic, uree) sau creme hidratante.
  • Medicamentele cu actiune sistemica: exista situatii in care terapia locala (unguente si creme) este insuficienta sau formele de boala sunt severe, iar urmatoarea varianta de tratament este terapia sistemica; exista o serie de medicamente care se pot administra fie pe cale orala, fie injectabil, care au ca scop controlul fenomenelor inflamatorii si diminuarea manifestarilor cutanate. Medicamentele sistemice utilizate in psoriazis sunt metotrexatul, retinoizii administrati oral, ciclosporina sau terapiile biologice (imunosupresoare). Avand in vedere numarul mare de reactii adverse al acestor medicamente, trebuie pus bine in balanta raportul risc/ beneficiu.
  • Fototerapia: o metoda de tratament pentru psoriazis este terapia cu lumina; consta in utilizarea fie a luminii naturale fie a unor lampi cu ultraviolete speciale; atat UVA cat si UVB si-au dovedit eficacitatea in ceea ce priveste leziunile psoriazice. Lumina emisa are capacitatea de a incetini reinnoirea celulara, scazand astfel autoimunitatea celulelor.

Metode de preventie

Psoriazisul este o afectiune care evolueaza in valuri, simptomele caracteristice putand sa reapara la intervale repetate de timp. Pentru a preveni reaparitia manifestarilor cutanate este important ca pacientul sa ia in considerare factorii declansatori ai bolii si sa ii evite. Exista o serie de masuri de preventie a episoadelor repetate de psoriazis, precum:

  • Diminuarea, pe cat posibil, a stresului;
  • Controlul anxietatii si al depresiei;
  • Evitarea, pe cat posibil, a medicamentelor care au capacitatea sa declanseze boala;
  • Prevenirea arsurilor solare si a ranilor de la nivel tegumentar;
  • Prevenirea infectiilor;
  • Abordarea unui stil de viata sanatos printr-o alimentatie adecvata, bogata in alimente care reduc inflamatia din corp (somon, ton, seminte de dovleac, seminte de in, nuci, migdale, spanac, legume verzi, etc.);
  • Reducerea consumului de alcool;
  • Renuntarea la fumat;
  • Mentinerea unui greutati optime.

Concluzii

In concluzie, psoriazisul este o afectiune inflamatorie a pielii, mediata autoimun, care determina aparitia unor leziuni rotund-ovalare pe piele, sub forma unor placi sau placarde, acoperite de scuame groase, stratificate. Impactul acestora pentru pacient poate fi semnificativ, motiv pentru care este foarte important ca boala sa fie diagnosticata de la primele semne pentru a se institui un tratament adecvat cat mai rapid.

DIAGNOSTIC

Procedurile de diagnosticare moderne sunt realizate de medici specialisti cu o practica remarcabila.

TRATAMENT

Schema de tratament este personalizata si foloseste metode inovative si eficiente de vindecare.

ECHILIBRU

In fiecare caz urmarim restabilirea rapida a starii de sanatate si insusirea unui stil de viata sanatos.

Medici specialisti

Avem o echipa care reuneste medici de exceptie si aplicam solutii inovative de tratament.

Programeaza-te

    Postări asemănatoare

    Programeaza-te

    X