Cuprins articol
Ce este anxietatea?
Înțelegem prin anxietate o tulburare de natură psihică, o stare accentuată de neliniște, care poate cauza griji și teamă constantă, adesea fără un motiv real. Anxietatea este un sentiment comun pe care fiecare dintre noi îl poate experimenta, atunci când suntem nevoiți să facem ceva pentru prima dată cum ar fi vorbitul în public sau suntem puși în față unei situații delicate pe care nu știm cum să o gestionăm cum ar fi dificultățile financiare, evenimentele negative legate de familie sau evenimentele socio-economice cu impact major.
Însă, pentru unele persoane, anxietatea poate deveni o stare generală care poate afecta profund viață personală. Anxietatea, sub orice formă ar apărea, afectează în mod considerabil calitatea vieții individului, atât în îndeplinirea sarcinilor de la locul de muncă sau a activității de acasă.
Studiile arată că această afecțiune apare la 5-9% din populație, și poate debuta timpuriu, de regulă în adolescență sau la începutul vârstei adulte.
Care sunt cauzele anxietății?
La fel ca și în cazul altor afecțiuni mintale, anxietatea apare în urma unui dezechilibru la nivel neurologic, sau ca o consecință a unei afecțiuni medicale, dar poate să apară și în urmă unei combinații de factori, de la cei genetici la cei externi, precum și expunerea la stres excesiv, adoptarea unei atitudini negative sau evenimente sociale cu impact major: pandemia și contexul social actual intră în această categorie.
Tipuri de anxietate. Cele mai întâlnite forme de anxietate.
Anxietatea poate lua mai multe forme cu manifestări diferite, în funcție de factorii declanșatori. O persoană poate experimenta mai multe tipuri de anxietate cum ar fi – atacuri de panică, fobie socială sau specifică, anxietate socială, tulburări de panică sau tulburări obsesiv-compulsive.
Știm că fiecare dintre tipurile de anxietate poate implica atât simptome fizice, cât și emoționale care se manifestă prin dificultăți de respirație, transpirație abundentă, tremurat și ritm cardiac crescut, dureri în piept, dureri de stomac și senzație de frig sau de cald.
Odată cu declanșarea acestor simptome, intervin automat schimbări rapide și majore în comportamentul individului, cum ar fi evitarea adunărilor sociale, schimbarea modului de muncă, anularea vacanțelor, a spectacolelor, a concertelor sau a oricăror alte tipuri de spații unde există riscul de a putea fi declanșată o astfel de manifestare.
Însă, fiecare stare în parte poate fi controlată și gestionată atunci când pacientul este ajutat și învățat să se relaxeze și să înțeleagă că simptomele pe care le are nu sunt deloc periculoase și că acestea sunt sub controlul minții lui.
Sfaturi pentru anxietate în pandemie. Anxietatea se vindecă.
Pentru toate tipurile de anxietate există tratament. De obicei, un tratament pentru anxietate constă într-o combinație de terapie cognitiv-comportamentală, psihoterapie și medicație. Însă, tratamentul bazat pe medicație nu va avea rezultate atâta timp cât gândurile și comportamentul individului nu sunt controlate și modificate.
Dacă în acest moment simți că ai un nivel ridicat de anxietatea, nu ești singur. Pandemia, precum cea actuala, cu coronavirus (Covid-19) ne-a afectact viața de zi cu zi în diverse moduri.
În afară de sentimentele intense de izolare pe care le provoacă, pandemia a răspândit și sentimente de anxietate, frică, stres și depresie. În timp ce abilitățile noastre de a merge la muncă, la școală și de a participa la alte activități în afară casei au fost reduse, disconfortul, plictiseala, neliniștea, grijile, nerăbdarea, lipsa puterii de concentrare, pot duce rapid la anxietate și depresie.
Este important să știi că există întotdeauna soluții care să te ajute în gestionarea anxietății și păstrarea sănătății mentale și fizice, începând cu înlăturarea posibilelor surse de stres care pot accentua dezechilibrul psihic și a elementelor toxice din viață noastră.
Iar în această perioada scăpată de sub control, tot ce poți face este să-ți păstrezi calmul și să adopți câteva strategii care cu siguranță te vor ajuta.
- Chiar dacă interactiunile fizice au fost reduse, în niciun caz nu este recomandată izolarea și închiderea în sine, ci dimpotrivă, încurajăm integrarea într-un mediu social confortabil sau menținerea unei conexiuni sociale în mediul virtual cu familia și cu grupul tău de prieteni cu care te simți relaxat.
- Externalizează-ți anxietatea – Anxietatea poate fi cauzată de factori externi care nu sunt în controlul tău. E important să poți recunoaște cum te afectează si să găsești modalități de combatere a acesteia, precum somnul sau exercițiile fizice.
- Limiteaza cantitatea de informatii legată de acest subiect si alege doar sursele care comunică acțiuni concrete și sănătoase, în defavoare celor care abordează o perspectivă negativă
- Găsește-ti un hobby, fie că sunt activități sportive sau casnice – activitatea fizică și miscarea reduc mult anxietatea și stresul și îmbunătățesc dispoziția. Încearcă să-ți stabilești un program zilnic pentru o plimbare în parc sau cu bicicleta.
- Practică exerciții de meditație mindfulness – relaxarea prin controlul respirației și meditației te ajută să scapi de stres. Încearcă de asemenea, să exersezi posturi de stretching și yoga.
- Focuseaza-te pe lucrurile pozitive si controlabile din viața ta– te încurajăm să adopți o atitudine optimistă și să alungi stresul și gândurile anxioase
- Nu te teme să ceri ajutorul și sfatul unui psiholog când simți că nu mai poți face față anxietății. Alege sa discuți cu un medic specialist, atât prin intermediul unei consultații la cabinet, cât și online.