Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB

Platfus – simptome, cauze, diagnostic, tratament – Clinica Eminescu 100

Fiziokinetoterapeut. Mitrea Andrei
Fiziokinetoterapeut. Mitrea Andrei

Sunt absolvent al Facultatii de Kinetoterapie si al Masterului de Recuperare-Reeducare Motrica si Somato – Functionala in cadrul Universitatii Nationale de Educatie Fizica si Sport.

Cuprins articol

Afectiunea ortopedica in care bolta piciorului se aplatizeaza poarta denumirea de platfus. Este o conditie medicala frecvent intalnita la copii, insa este diagnosticata in foarte multe cazuri si la adulti. Existenta acestei modificari la nivelul boltei piciorului implica foarte multe consecinte in ceea ce priveste statica si deplasarea intregului schelet. Cunoscut in termeni medicali sub denumirea de picior plat, afectiunea necesita un diagnostic corect si un tratament adecvat pentru a reduce simptomatologia clinica si a preveni deformarile aparute la nivelul picioarelor.

Ce este Platfusul?

Daca va intrebati ce este platfusul, raspunsul este unul foarte simplu. Platfusul se caracterizeaza prin diminuarea sau reducerea scobiturii piciorului datorita prabusirii arcadelor transversala si longitudinala. Acest lucru are numeroase consecinte precum hiperlaxitatea ligamentara si dezvoltatarea insuficienta a musculaturii. Importanta arcadelor care formeaza bolta piciorului este foarte mare, deoarece acestea sustin greutatea intregului corp si amortizeaza socurile aparute in timpul deplasarii.

Prezenta platfusului modifica semnificativ calitatea vietii pacientului deoarece ii ingreuneaza deplasarea precum si efectuarea anumitor activitati care presupun utilizarea membrelor inferioare. In prezent, boala afecteaza aproximativ 30% din populatia globului, fiind considerata cea mai frecventa modificare a mersului de tip biomecanic.

Pana la varsta de 4 ani, cand se formeaza arcadele platare, toti indivizii prezinta platfus, ceea ce inseamna ca platfusul la bebelusi si copiii mici este o conditie fiziologica; ulterior, cand ei invata sa mearga, piciorul plat fiziologic se corecteaza treptat.

Hlebologist Examines Patient With Varicose Veins His Leg 1024x681

Tipurile de Platfus

De-a lungul timpului afectiunea a fost studiata cu atentie si s-a ajuns la concluzia ca piciorul plat este de trei tipuri; fiecare tip are particularitatile sale. Astfel, exista:

        Picior plat flexibil

Piciorul plat flexibil este una din cele mai des intalnite forme de platfus in practica medicala; apare ca urmare a suprasolicitarii piciorului, presiune la care bolta plantara nu face fata si se prabuseste; altfel, in conditii de repaus, scobitura piciorului exista. Afectiunea se poate remedia cu ajutorul programelor de recuperare medicala.

        Picior plat semi-felxibil

Un al doi-lea tip de platfus la picior este platfusul plat semi-flexibil; afectiunea se caracterizeaza printr-o scobitura plantara aproape inexistenta in repaus, care devine complet stearsa in ortostatism. Acest tip de picior plat nu mai poate fi readus in pozitia fiziologica, insa, cu ajutorul programelor de recuperare medicala, afectiunea se poate ameliora.

        Picior plat rigid

Caracteristic piciorului plat rigid este absenta scobiturii indiferent daca pacientul sta in ortostatism sau in clinostatism; bolta piciorului este cazuta si talpa nu poate fii readusa niciodata in pozitie fiziologica. Este forma cea mai grava a afectiunii si tot-odata, forma cea mai greu de tratat. Pacientii cu platfus rigid se confrunta adesea cu dureri in talpa daca stau in picioare foarte multi timp; in unele situatii poate sa apara chiar si inflamatia locala.  

Cauzele aparitiei Platfusului

Pentru aparitia platfusului, cauzele pot fi multiple. Au fost incriminati, de-a lungul timpului, o serie de factori care ar putea contribui la aparitia afectiunii boltei plantare. Cele mai importante cauze care determina aparitia platfusului, sunt:

      Utilizarea incaltarilor nepotrivite: incaltarile care determina presiune la nivelul piciorului (fie sunt prea strampte, fie sunt prea mici, fie au tocurile prea inalte, fie au talpa prea moale) determina instabilitate la nivelul piciorului si, in timp, prabusirea boltei plantare. Din acest motiv, pacientii diagnosticati cu aceasta afectiune au nevoie de incaltaminte ortopedica pentru platfus.

        Cauze genetice: s-a descoperit faptul ca boala poate fi mostenita de la parinti;

        Evenimente traumatice la nivelul piciorului sau a gleznei;

        Boli metabolice: diabetul zaharat, obezitatea;

        Boli reumatologice: poliartrita reumatoida, spondilita ankilozanta, laxitatea ligamentara;

        Boli neurologice: paralizii cerebrale, neuropatii;

        Boli ale sistemului muscular: distrofia musculara;

  Sarcina: in timpul sarcinii bolta plantara se poate prabusi ca urmare a greutatii suplimentare.

Ultrasound Guided Platelet Rich Plasma Injection Knee 1024x701

Platfus la copii

Platfusul la copii este normal pana la varsta de 4 ani. Toti bebelusii, la nastere, prezinta piciorul plat deoarece structurile anatomice nu sunt complet formate. Piciorul plat se va corecta treptat, in mod firesc, pe masura ce copiii incep sa invete sa mearga. O data cu primii pasi, musculatura se intareste si se formeaza usor, usor curbura piciorului.

Platfusul la copii devine o problema reala in momentul in care aplatizarea boltei plantare persista si nu se formeaza arcadele piciorului; exista si situatii in care platfusul poate sa apara spontan la copiii mai mari. De multe ori parintele observa faptul ca, copilul calca spre interior, ceea ce poate cauza durere sau dizabilitate.

Cele mai multe cazuri de picior plat la copii nu determina aparitia simptomatologiei clinice; daca apare durerea, este nevoie de un consult ortopedic de urgenta, deoarece este nevoie de implemenatrea unor masuri speciale de corectare a afectiunii.

Corectarea platfusului la copii este o adevarata provocare pentru medicul ortoped, deoarece, pana la varsta de 7 ani cantitatea de cartilaj de la nivelul picioarelor este crescuta semnificativ. Ulterior, tesutul cartilaginos se va intari si va forma structura osoasa completa. Daca copilul nu merge bine in timpul procesului de formare al oaselor, acestea lucru poate afecta forma si cresterea lor.

Platfus la adulti

Spre deosebire de caracteristicile afectiunii la copii, platfusul la adulti se caracterizeaza prin prabusirea boltei plantare dupa atingerea maturitatii scheletice. Cea mai importanta cauza de aparitie a afectiunii este utilizarea unor incaltari inadecvate, care solicita suplimentar piciorul in timpul mersului. Bolta plantara este cea care amortizeaza socurile aparute in timpul deplasarii si care sustine intreaga greutate a corpului. Incaltamintea nepotrivita accentueaza presiunea exercitata la nivelul picioarelor si favorizeaza, in acest fel, aparitia piciorului plat la adulti.

Cele mai multe cazuri sunt asimptomatice pentru perioade indelungate de timp. Daca afectiunea nu se diagnosticheaza si nu se trateaza corespunzator (talonete pentru platfus, program de recuperare medicala pentru intarirea musuclaturii), boala poate avansa si poate determina aparitia simptomelor caracteristice.

Care sunt simptomele Platfusului?

Platfusul prezinta simptome caracteristice, care insotesc deformarile plantare. Intensitatea simptomelor variaza in functie de tipul de platfus; exista foarte multe forme de boala asimptomatice. Cele mai frecvente simptome cu care se confrunta pacientii care sufera de picior plat, sunt:

    Durere localizata in talpa piciorului; este resimtita in mijlocul talpii si se accentueaza in ortostatism prelungit;

        Edem la nivelul gleznei;

        Durere la nivelul degetelor de la picioare;

  Pacientul calca spre interior; acest lucru se poate observa in ortostatism cu piciorul descult, pe o suprafata plana;

        Tocirea incaltarilor spre interior;

        Senzatie de picioare grele, rigide;

        Probleme de echilibru.

Prabusirea boltei plantare determina o postura incorecta si o tulburare de statica la nivelul intregului schelet. Din acest motiv, alaturi de durerea resimtita in talpa piciorului, pacientii se pot confrunta cu durere de sold, durere de coloana lombara sau durere de calcai.

Diagnosticare platfusului

Pentru a stabili diagnosticul de platfus este nevoie de un consult ortopedic de specialitate si de o serie de investigatii imagistice si neurologice. Din acest motiv, orice parinte care observa modificari ale mersului sau ale talpii piciorului la un copil cu varsta mai mare de 6 ani, precum si orice adult care prezinta durere la mers, necesita efectuarea unui consult ortopedic. Stabilirea unui diagnostic corect si implementarea unor masuri adecvate de tratament, pot corecta, in timp, afectiunea si pot imbunatatii postura si mobilitatea.

Evaluare clinica a pacientului

Medicul ortoped va incepe evaluarea clinica cu anamneza. Acest pas este foarte important in obtinerea unor informatii cu privire la istoricul familial de boala, momentul debutului afectiunii, intensitatea simptomatologiei, boli asociate ale pacientului, existenta traumatismelor sau a factorilor de risc incriminati in aparitia platfusului.

Examenul clinic va cuprinde examinarea cu atentie a picioarelor pacientului. Inspectia se va face cu pacientul in ortostatism, din fata, din spate si din lateral; examinarea se incepe in pozitie normala, ulterior pacientul va fi rugat sa stea pe varfuri si pe calcaie. Se va examina mersul pacientului precum si modelul de uzura al incaltarilor (in cazul pacientilor cu platfus, incaltamintea se toceste pe fata interna).

Investigatii radiologice

Exista situatii in care, pentru completarea tabloului clinic, este nevoie de investigatii imagistice. Acestea sunt reprezentate de investigatii radiologice de tipul:

        Radiografia de fata si profil a plantei si a talpii: prin masurarea diferitelor unghiuri intre structurile osoase ale piciorului, se poate obiectiva reducerea respectiv disparitia boltii plantare;

        Computer tomografia: ofera informatii detaliate despre structurile anatomice ale piciorului;

        Ecografie de parti moi: cand se suspicioneaza o afectare de tendoane;

        Rezonanta magnetica nuclara: are capacitatea de a caracteriza atat tesuturile osoase, dure, cat si tesuturile moi, ligamentare si tendinoase.

Optiuni de tratament a afectiunii Platfus

La ora actuala exista mai multe variante terapeutice in ceea ce priveste piciorul plat; ghidurile de specialitate recomanda implementarea diferitelor masuri de tratament in momentul in care boala devine simptomatica (durere sau dificultati la mobilizare si deplasare). In cazul copiilor, nu se recomanda tratarea piciorului plat pana la 4- 5 ani, deoarece, de cele mai multe ori, bolta plantara se stabilizeaza dupa acea varsta.

Daca pacientul se confrunta cu o forma simptomatica de boala, se pot implementa diferite masuri terapeutice in functie de particularitatile fiecarui caz in parte; ca si variante terapeutice exista interventia chirurgicala (se practica in formele grave de boala, cand operatia reprezinta singura modalitate de a reface ligamentele, bolta plantara si fasciile plantare), tratamentul de recuperare medicala (exercitii de kinetoterapie si masaj terapeutic) precum si utilizarea unor dispozitive ortopedice (talonete, incaștaminte speciala).

Tratarea platfusului prin recuperare medicala 

Un remediu pentru platfus este reprezentat de  recuperarea medicala; aceasta reprezinta prima varianta de tratament a pacientilor cu picior plat deoarece studiile de specialitate au aratat o reducere semnificativa a simptomelor  precum si o imbunatatire notabila a functionalitatii piciorului in cazul pacientilor care efectueaza proceduri de recuperare medicala.

Scopul programului de recuperare este  reprezentat de intarirea musculaturii de la nivelul boltei piciorului, reducerea contracturilor musculare plantare, cresterea capacitatii de mobilizare a articulatiei gleznei, cresterea elasticitatii tendoanelor inserate in zona, imbunatatirea echilibrului precum si corectarea tulburarilor de statica. In cadrul procesului de recuperare medicala se vor efectua exercitii de kinetoterapie- gimnastica medicala precum si masaj terapeutic.

Exercitii pentru corectarea platfusului 

Corectarea platfusului atat la adulti cat si la copii se efectueaza cu ajutorul exercitiilor fizice. Acestea determina imbunatatirea posturilor gresite, reeducarea mersului si tonifierea musculaturii piciorului. De asemenea, tratamentul pentru intarirea musculaturii piciorului va combate durerea resimtita de pacient si va imbunatati semnificativ calitatea vietii.

Exercitiile de kinetoterapie pentru corectarea platfusului se efectueaza, initial, sub atenta supraveghere a unui kinetoteraput cu experienta urmand ca, ulterior, pacientul sa invete exercitiile pentru corecatrea platfusului si sa le efectueze zilnic la domiciliu sau la o sala de sport, pentru o perioada lunga de timp.

Masaj terapeutic 

Tot din programul de recuperare medicala al pacientilor cu platfus face parte si masajul terapeutic. Rolul acestuia este acela de a combate durerea, de a relaxa musculatura contractata de la nivelul piciorului, de a tonifia musculatura si de a reduce edemul. Cu ajutorul masajului terapeutic, este favorizat atat drenajul sangvin cat si cel limfatic, ceea ce va stimula redarea tonusului muscular.

Pentru o corectare eficienta a afectiunii este nevoie ca pacientul sa beneficieze de un tratament combinat deoarece fiecare procedura in parte are un obiectiv propriu iar efectul cumulativ al beneficiilor acestora va contribui la imbunatatirea functionalitatii globale a pacientului.

Dispozitive ortopedice

Dispozitivele ortopedice sunt foarte importante in ceea ce priveste piciorul plat, deoarece acestea ajuta la sustinerea boltei plantare si la prevenirea agravarii afectiunii. Acestea sunt reprezentate de incaltamintea ortopedica, sosete medicale sau talonete pentru platfus, care au ca obiectiv ameliorarea durerii, stabilizarea piciorului, sustinerea boltei plantare precum si corectarea defectelor de mers. Tipul de incaltaminte ortopedica adecvata pentru pacientii cu platfus, atat adulti cat si copii, se stabileste de catre medicul ortoped si se efectueaza pe comanda, in functie de particularitatile fiecarui pacient in parte.

Talonetele sunt dispozitive medicale efectuate din diferite materiale, care se introduc in incaltaminte cu scopul de a mentine bolta planta intr-o pozitie normala, de a reduce presiunea excesiva de la nivelul piciorului precum si de a diminua socurile mecanice.  Exista o varietate larga de talonete, motiv pentru care, pentru alegerea variantei potrivite, este nevoie de recomandarea si sfatul  medicului curant.

Complicatii Platfus

Pacientii care se confrunta cu piciorul plat pot constat aparitia in timp, in cazurile in care nu s-a intervenit terapeutic, o serie de complicatii, precum:

        Artrita de glezna;

        Artrita la nivelul piciorului;

        Inflamatia ligamentelor de la nivelul talpii piciorului cunoscuta in termeni medicali sub denumirea de fasceita plantara;

        Tendinita tibiala posterioara;

        Aparitia monturilor;

        Tulburari de echilibru si mers;

        Dureri localizate la nivelul coloanei vertebrale respectiv la nivelul soldurilor;

        Modificarile degenerative de tip artrozic la nivelul genunchiului si soldului (gonartroza si coxartroza);

        Tulburari de statica a coloanei vertebrale: scolioza, cifoza, lordoza;

        Insuficienta circulatorie venoasa;

Concluzii

In concluzie, platfusul reprezinta o afectiune ortopedica care necesita tratament de specialitate in momentul in care genereaza durere, probleme la mers sau instabilitate la nivelul articulatiei piciorului. La copii, piciorul este plat la nastere, urmand a dezvolta ulterior bolta plantara pe masura ce oasele se maturizeaza; din acest motiv nu se intervine terapeutic pentru platfus la copiii cu varsta mai mica de 5 ani. 

Recuperarea medicala este foarte importanta in ceea ce priveste tratarea afectiunii deoarece exercitiile de kinetoterapie intaresc musculatura si corecteaza viciile de pozitie si de deplasare. De asemenea, incaltamintea ortopedica joaca un rol crucial in combaterea durerilor deoarece sustin bolta plantara si reduc presiunea aplicata pe picior. Prezenta platfusului poate influenta calitatea vietii pacientilor insa, cu ajutorul unui tratament adecvat, afectiunea poate fi tinuta cu succes sub control.

DIAGNOSTIC

Procedurile de diagnosticare moderne sunt realizate de medici specialisti cu o practica remarcabila.

TRATAMENT

Schema de tratament este personalizata si foloseste metode inovative si eficiente de vindecare.

ECHILIBRU

In fiecare caz urmarim restabilirea rapida a starii de sanatate si insusirea unui stil de viata sanatos.

Medici specialisti

Avem o echipa care reuneste medici de exceptie si aplicam solutii inovative de tratament.

Programeaza-te

    Postări asemănatoare

    Programeaza-te

    X