Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB

Cardiopatia Ischemica (Boala Arteriala Coronariana)

Cuprins articol

Cardiopatia ischemica, cunoscuta si sub numele de boala arteriala coronariana sau boala cardiaca ischemica este o cauza principala a decesului in intreaga lume. Întelegerea mecanismelor de baza si a factorilor de risc asociati cu aceasta afectiune este esentiala pentru prevenirea si gestionarea sa eficienta. Citeste in continuare pentru a afla ce este cardiopatia ischemica, cum se clasifica, din ce cauze apare, prin ce simptome este caracterizata, cum se diagnosticheaza si ce metode de tratament exista.

Clasificarea cardiopatiei ischemice

Cardiopatia ischemica cuprinde o serie de afectiuni care rezulta din ingustarea sau blocarea arterelor coronare, reducand astfel fluxul sangvin si aportul de oxigen catre inima. În functie de severitatea bolii, cardiopatia ischemica poate fi clasificata in diferite categorii.

Angina stabila este o forma comuna de boala cardiaca ischemica caracterizata prin durere in piept sau disconfort in timpul efortului fizic sau stresului emotional. De obicei, simptomele scad cu odihna sau cu medicamente. 

Angina instabila, pe de alta parte, este mai grava si apare in mod imprevizibil, adesea in repaus sau cu efort minim. Durerea este mai severa si prelungita si este posibil sa nu raspunda bine la medicamente sau la odihna. Angina instabila necesita asistenta medicala imediata, deoarece poate evolua spre un atac de cord.

Infarctul miocardic, cunoscut si ca atac de cord, este cea mai grava manifestare a bolii cardiace ischemice. Apare atunci cand fluxul de sange catre o sectiune a muschiului inimii este complet blocat, ducand la moartea acelei portiuni a muschiului inimii. Aceasta afectiune necesita interventie medicala de urgenta pentru a restabili fluxul sangvin si pentru a preveni deteriorarea ulterioara.

Drept urmare, clasificarea si diagnosticul exact al bolii cardiace ischemice sunt vitale pentru a lua o decizie corespunzatoare in ceea ce priveste tratamentul adecvat. 

Cardiopatia Ischemica Eminescu 100 1024x1024

Cauzele aparitiei bolii arteriale coronariene

Cardiopatia ischemica apare ca rezultat al obstructionarii sau intreruperii aportului de sange catre muschiul inimii, atunci cand nu exista o corelatie intre valorile miocardice si aportul sangvin de substante nutritive si oxigen. Vasele inimii sunt afectate in mod frecvent prin depunerea de colesterol, care, in combinatie cu celulele sanguine, genereaza placi de aterom. Acest proces duce in cele din urma la blocarea arterei si impiedica fluxul sanguin catre miocard, fenomen numit ateroscleroza.

Factori de risc

Iata care sunt cei mai importanti factori de risc pentru cardiopatia ischemica:

  • sex: probabilitatea aparitiei acestei afectiuni la barbati este cu mult mai mare, dar, la femeile dupa menopauza, riscul este egal cu al barbatilor
  • factori genetici: istoricul familial joaca un rol semnificativ, in special pentru barbatii sub 55 de ani si femeile sub 65 de ani
  • hipertensiune arteriala: tensiunea arteriala mai mare de 140/90 mmHg creste atat riscul de boala cardiaca ischemica, cat si de accident vascular cerebral
  • fumatul
  • consumul excesiv de alcool
  • stresul cronic
  • depresia
  • diabetul zaharat
  • obezitatea
  • dieta nesanatoasa, bogata in grasimi animale
  • inactivitatea fizica

Simptome cardiopatie ischemia

Simptomele bolii coronariene pot varia de la o persoana la alta si, in unele cazuri, este posibil ca oamenii sa nu fie constienti de starea lor pana cand nu sufera un atac de cord. Cel mai frecvent simptom asociat bolii este angina, care se caracterizeaza prin:

  • dureri in piept
  • dificultati de respiratie
  • durerea care radiaza prin corp
  • senzatie de lesin
  • greata

Angina apare atunci cand exista o acumulare de placa in interiorul arterelor, ceea ce duce la ingustarea si reducerea fluxului sangvin catre muschiul inimii si alte parti ale corpului.

Pentru multe persoane, un atac de cord poate fi primul indiciu al bolii. Simptomele asociate includ:

  • durere sau disconfort in piept (angina)
  • slabiciune
  • ameteala
  • greata
  • transpiratie rece
  • durere sau disconfort la nivelul bratelor sau umarului
  • dificultati de respiratie

Este important de retinut ca cardiopatia ischemica are simptome care se pot manifesta in mod diferit la fiecare individ, iar unii oameni pot prezenta simptome atipice sau sa nu aiba deloc simptome. Cand nu apar simptome, boala se numeste cardiopatie ischemica silentioasa. De aceea, e important sa soliciti asistenta medicala daca suspectezi ca poti suferi de aceasta boala in special daca te afli intr-o grupa de risc.

Cardiomiopatie Ischemica

Diagnosticare cardiopatie ischemica

Daca ai un risc crescut de boli de inima sau prezinti deja simptome, medicul poate utiliza mai multe teste pentru cardiopatie ischemica. 

Consultatie cardiologica

Un consult cardiologic este o programare medicala cu un cardiolog, un medic specializat care se concentreaza pe diagnosticarea si tratarea afectiunilor legate de inima. În timpul acestei consultatii, cardiologul evalueaza istoricul medical al pacientului, efectueaza un examen fizic, discuta despre simptome si poate comanda alte teste sau investigatii pentru a evalua starea de sanatate a inimii.

ECG sau EKG (electrocardiograma)

Electrocardiograma este un test non-invaziv care inregistreaza activitatea electrica a inimii. Se ataseaza la piept electrozi mici pentru a capta semnalele electrice ale inimii. Ajuta la evaluarea ritmului inimii, la identificarea oricaror anomalii si la diagnosticarea afectiunilor precum aritmii, atacuri de cord sau anomalii structurale.

Ecocardiografie

O ecocardiografie foloseste ultrasunete pentru a crea imagini ale structurii si functiei inimii. Ofera informatii despre camerele inimii, valve, capacitatea de pompare si tiparele fluxului sanguin. 

Test de efort

Un test de efort evalueaza raspunsul inimii la activitatea fizica. Pacientul face exercitii pe o banda de alergare sau pe o bicicleta stationara in timp ce ritmul cardiac, tensiunea arteriala si ECG sunt monitorizate.

Radiografia toracica

Radiografia creeaza imagini ale zonei toracice, inclusiv inima, plamanii si oasele. Ofera o imagine de ansamblu asupra dimensiunii, formei si pozitiei inimii si ajuta la identificarea oricaror anomalii.

Cateterism cardiac

Cateterismul cardiac este o procedura invaziva efectuata intr-un cadru spitalicesc. Un tub subtire (cateter) este introdus intr-un vas de sange, de obicei in zona inghinala sau a bratului, si este atasat la inima. Permite masurarea directa a presiunii in camerele inimii, injectarea de colorant de contrast pentru imagistica si evaluarea aportului si a functiei de sange a inimii.

Angiografie coronariana

O angiografia coronariana este un tip de test imagistic examineaza arterele coronare. Se injecteaza un colorant de contrast printr-un cateter pentru a vizualiza orice blocaj sau ingustare a arterelor coronare, ajutand la diagnosticarea bolii coronariene.

Scanarea de calciu a arterei coronare

O scanare a calciului a arterei coronare este un test imagistic specializat care utilizeaza tomografia computerizata (CT) pentru a evalua cantitatea de depozite de calciu in arterele coronare. Aceste depozite pot indica prezenta aterosclerozei, o afectiune caracterizata prin acumularea placii in artere.

Metode de tratament

Daca ati fost diagnosticat cu cardiopatie ischemica, unele imbunatatiri simple ale stilului de viata pot reduce riscul de a avea episoade ale bolii. De exemplu, renuntarea la fumat reduce rapid riscul de a avea un atac de cord in viitorul. Alte modificari ale stilului de viata, cum ar fi mancatul mai sanatos si exercitiile fizice regulate, reduc de asemenea riscul problemelor de sanatate.

Totodata, medicul iti poate recomanda medicamente pentru cardiopatie ischemica. De obicei, acestea au scopul fie de a reduce tensiunea arteriala, fie de a largi arterele. Lista medicamentelor include:

  • medicamente care dilueaza sangele (pot ajuta la reducerea riscului de atac de cord prin subtierea sangelui si prevenind coagularea acestuia)
  • statine (pentru scaderea colesterolului)
  • beta-blocante (pentru a preveni angina pectorala si pentru a trata hipertensiunea arteriala)
  • nitrati (au caracteristici vasodilatatoare, deci largesc vasele de sange)
  • inhibitori ai enzimei de conversie ai angiotensinei  sau blocanti ai receptorilor de angiotensina-2 (trateaza hipertensiunea arteriala)
  • blocante ale canalelor de calciu (scad tensiunea arteriala prin relaxarea muschilor care formeaza peretii arterelor)
  • diuretice (actioneaza prin eliminarea excesului de apa si sare din organism prin urina)

Atentie, medicamentele pentru inima nu trebuie intrerupte brusc fara sfatul medicului, deoarece exista riscul sa agraveze simptomele.

În cazul in care vasele de sange sunt inguste ca rezultat al acumularii de depozite grase sau daca simptomele nu pot fi controlate cu ajutorul medicamentelor, pot fi necesare interventii chirurgicale. Lista acestora include angioplastia coronariana, bypassul coronarian si transplantul de inima.

Complicatii

Boala coronariana poate duce la atac de cord, aritmii si insuficienta cardiaca. Un atac de cord se poate intampla atunci cand o placa de colesterol se deschide si provoaca formarea unui cheag de sange. Un cheag poate bloca fluxul de sange, iar lipsa sangelui poate afecta muschiul inimii. 

Apoi, cand la inima nu ajunge suficient sange, semnalizarea normala a inimii poate fi modificata. Acest lucru duce la batai neregulate ale inimii, numite aritmii. Nu in ultimul rand, arterele ingustate ale inimii sau hipertensiunea arteriala pot cauza slabirea inimii astfel incat ii este mai greu sa pompeze sange. Aceasta afectiune se numeste insuficienta cardiaca.

Prevenire

Exista mai multe moduri prin care iti poti reduce riscul de a dezvolta boli ale inimii, cum ar fi scaderea tensiunii arteriale si a nivelului de colesterol. 

Consuma o dieta sanatoasa, echilibrata

Se recomanda o dieta cu continut scazut de grasimi si bogata in fibre, cu multe fructe si legume proaspete si cereale integrale. De asemenea, trebuie sa limitezi cantitatea de sare pe care o consumi la maxim 6 grame (aproximativ 1 lingurita).

Exista 2 tipuri de grasimi: saturate si nesaturate. Ar trebui sa eviti alimentele care contin grasimi saturate, acestea fiind cele care cresc nivelul de colesterol „rau” din sange. Lista lor include carnatii si bucatile grase de carne, untul, untura, smantana, branza tare si alimentele care contin ulei de cocos sau de palmier. În schimb, incearca sa consumi mai des grasimi nesaturate: peste gras, avocado, nuci si seminte, uleiuri de floarea soarelui, rapita, masline.

Fa mai multa miscare

Combinarea unei diete sanatoase cu exercitii fizice regulate este cea mai buna modalitate de a mentine o greutate sanatoasa, implicit o tensiune arteriala normala. Mai mult, miscarea reduce riscul de a avea un atac de cord. Inima este un muschi si, ca orice alt muschi, beneficiaza de exercitii fizice. Orice exercitiu aerobic, cum ar fi mersul pe jos, inotul si dansul, face ca inima sa lucreze mai mult si o mentine sanatoasa.

Renunta la fumat

Daca fumezi, renuntarea la acest viciu va reduce riscul de a dezvolta boli de inima. Fumatul este un factor de risc major pentru dezvoltarea aterosclerozei. De asemenea, provoaca majoritatea cazurilor de tromboza coronariana la persoanele sub 50 de ani.

Redu consumul de alcool

Încearca sa consumi cat mai putin alcool si sa evitati intotdeauna consumul excesiv.

Concluzii

Speram ca acest articol te-a ajutat sa intelegi mai bine ce inseamna cardiopatie ischemica. Asa cum am aratat, boala coronariana ischemica este o afectiune serioasa care necesita un tratament adecvat. Daca suspectezi ca suferi de orice boala, iti recomandam sa iti faci cat mai curand programare la un medic. Doar medicul este in masura sa stabileasca un diagnostic corect si sa prescrie un tratament potrivit. Totodata, tine cont de metodele de preventie pentru a evita posibilele probleme de sanatate.

DIAGNOSTIC

Procedurile de diagnosticare moderne sunt realizate de medici specialisti cu o practica remarcabila.

TRATAMENT

Schema de tratament este personalizata si foloseste metode inovative si eficiente de vindecare.

ECHILIBRU

In fiecare caz urmarim restabilirea rapida a starii de sanatate si insusirea unui stil de viata sanatos.

Medici specialisti

Avem o echipa care reuneste medici de exceptie si aplicam solutii inovative de tratament.

Programeaza-te

    Postări asemănatoare

    Programeaza-te

    X